Fredag faldt der afgørelse i sagen om Blåkant-stellet. Royal Copenhagen fik medhold i at bruge navnet ’Blåkant’, men rettighederne til at sætte stellet i produktion ligger hos designarvingen.
Da Isabel Bernadette Brammer, arving til Grethe Meyers design herunder Blåkant-stellet, i 2016 opdagede, at Royal Copenhagen havde ansøgt om varemærkenavnet ’Blåkant’ hos Patent & Varemærkestyrelse, gjorde hun indsigelse. Fredag faldt der afgørelse i sagen. Sø- og Handelsretten afgjorde, at Fiskars, som ejer Royal Copenhagen, har varemærkeretten til navnet ’Blåkant’.
Blåkant-stellet er designet af Grethe Meyer i 1960’erne. Royal Copenhagen sendte stellet på markedet i 1965 og frem til 2011, hvor de stoppede produktionen samt gav rettighederne til designet tilbage til Grethe Meyers arvinger.
En kæp i hjulet
Designarvingen Isabel Bernadette Brammer har efter sagens afgørelse ikke fået medhold i sit krav om at få eneretten til navnet ’Blåkant’, men råder stadig over retten til designet. Det betyder, at Royal Copenhagen ikke kan sætte Grethe Meyers stel i produktion igen, trods de har rettighederne til at bruge navnet ’Blåkant’.
”Jeg synes selvfølgelig, at dommen er uretfærdig, fordi at den betyder, at jeg ikke kan sætte Grethe Meyers Blåkant-stel i produktion igen under dets oprindelige navn. Jeg vil kunne sætte Grethe Meyers Blåkant-stel i produktion under et nyt navn, da jeg ejer designretten. Ligeledes vil Fiskars ikke kunne sætte nogen af Grethe Meyers stel i produktion igen uden mit samtykke. Det er derfor en stor kæp i hjulet for at kunne få en klassiker frem i lyset igen,” skriver Isabel Bernadette Brammer i en mail til 365DESIGN.
Branchebladet 365DESIGN har været i kontakt med Royal Copenhagens kreative direktør, Niels Bastrup, men han har ikke ønsket at kommentere på sagen. På nuværende tidspunkt tyder det ikke på, at det klassiske stel af Grethe Meyer kommer i produktion under navnet ’Blåkant’ igen.