Møbel- og modebranchen er de brancher, der oftest bliver udsat for piratkopiering. Blot inden for de seneste fem år har 17 procent af danske virksomheder, der arbejder med møbler, design og mode, kendskab til, at deres design er blevet kopieret.
Det går stærkt ved produktionskopimaskinen i interiør– design- og møbelbranchen. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Danmarks Statistik.
I undersøgelsen fremgår det nemlig, at det er helt op til hver sjette danske møbel- og beklædningsvirksomhed, der har været udsat for piratkopiering inden for de seneste fem år. Møbel- og beklædningsvirksomheder er dermed den virksomhedsgruppe, der oftest er udsat for piratkopiering af deres produkter.
Grafik: Danmarks Statistik
”Andelen dækker kun virksomheder, der ved, at deres produkter er blevet ulovligt kopieret. Andelen, der bliver udsat for piratkopiering, kan derfor være langt højere. Endvidere kan piratkopiering inden for nogle områder – fx IT og kommunikation – være vanskeligere at spotte end inden for møbler og beklædning,” siger Pétur Sólnes Jónsson, fuldmægtig i Danmarks Statistik, i en pressemeddelelse.
Det er oftest de store virksomheder med mindst 100 ansatte, som har kendskab til piratkopiering. Ifølge Danmarks Statistik er andelen af virksomheder med 250 ansatte, der har kendskab til piratkopiering ,10,4 procent, hvorimod andelen for virksomheder med 10-99 ansatte er omkring 4,5 procent.
63,4 procent af virksomhederne, som bliver udsat for piratkopiering, vælger at indgå forlig eller anden aftale med modparten. Hver fjerde virksomhed vælger at gå rettens gang, hvor andre virksomheder indgiver anmeldelse eller anmodning til politi eller toldmyndighed.
Om undersøgelsen
Statistikken er opdelt i ressourceområder, som er en særlig branchegruppering, der samler virksomhederne fra produktion til salg. Fx indeholder ’Møbler og beklædning’ ikke alene producenter og sælgere af møbler og beklædning, men også producenter af fx tekstilmaterialer, som indgår i fremstillingen af møbler og beklædning.