Kunst og design kan ikke skilles ad

Designer og kunstner Gitte Lægård udstiller lige nu sine værker Sculptural Collages i pej gruppens galleri. Sculptural Collages fremstår som eksperimenterende tekstildesign, der udfordrer gængse printteknikker.

Artiklen er bragt i 365DESIGN nr. 1 2017.

 

kunst-og-design-kan-ikke-skilles-ad-2Gitte Lægård, der er uddannet tekstildesigner, kan allerede skrive sit navn på flere større projekter, deriblandt indretningen af Kolding Bibliotek og senest et samarbejde med Coop om en serie af køkkentekstiler, der udkom i sidste uge. Udstillingen i pej gruppens galleri er imidlertid noget ganske andet. Værkerne Sculptural Collages blev til under et recidency-ophold på Krabbesholm Højskole.

Ved at bevæge sig væk fra det kommercielle og funktionelle opstår noget ganske særligt, fortæller Gitte Lægård:
”Kunst og design kan ikke skilles ad. Der opstår gensidig inspiration – en vekselvirkning. I kunst har jeg muligheden for ikke at skulle tænke over funktion sammen med muligheden for at gå amok og eksperimentere med materialer og udtryk. Og så kan man efterfølgende skalere ned, hvis det skal overføres til en kommerciel kontekst.”

Henter inspiration fra omgivelserne
Gitte Lægård tager ofte udgangspunkt i sine omgivelser, når hun arbejder. Det kan være de ting eller mennesker, hun møder på sin vej – en håndværkerbil på gaden eller mødet med en gammel mand med en god historie. Det samme gælder værkerne Sculptural Collages, der har udgangspunkt i den bolig, som hun boede i under opholdet på Krabbesholm.

”Det var et benspænd for mig selv. Der var kvadratiske klinker i huset, og udfordringen for mig selv var, hvordan jeg kunne arbejde med sådan et alment mønster og samtidig gøre det interessant. Samtidig var der en række tekniske muligheder stillet til rådighed på højskolen – heriblandt rammetryk. Når jeg arbejder med print i forhold til rum eller interiør, forholder jeg mig oftest til en flade. For at udfordre mig selv, blev det en undersøgelse af, hvordan jeg kunne arbejde med print på en tredimensionel måde.”

Ved at printe på utraditionelle materialer, hentet fra byggeindustrien som flamingo, plexiglas, skum og træ ønskede Gitte Lægård at udfordre printproduktionen for at finde frem til nye måder og kontekster, hvorpå tryk og digitalprint kan anvendes fremadrettet, fortæller hun. Udstillingen indbyder til at fordybe sig og at gå på opdagelse – at udforske lagene og de transparente elementer.

Udfordrer den gængse opfattelse af tekstildesign
Værkerne i udstillingen er ikke udelukkende en kunstnerisk undersøgelse, hvor Gitte Lægård har haft mulighed for at gå amok, som hun selv udtrykker det. Det udmundede også ud i tekstile mønstre- og materialeoplæg, der kan videreføres i fremtidige projekter, hvor fokus er på funktion. For hende giver det såvel hende selv som designbranchen et friskt pust at skubbe lidt til de gængse opfattelser af, hvad der kan lade sig gøre, når man skal arbejde kreativt med materialer. Hun ønsker at udfordre tanken om, hvad tekstil er og kan.

”Alt, der har en flade, er tekstil for mig. Det gælder både bløde og hårde materialer. For eksempel er beton oftest en ensartet hård materialeflade, som man ser mange steder i byens rum. Ved at tilføre den struktur og mønster bliver den taktil og sanselig. Taktilitet er en vigtig faktor i en tid, hvor vi er omgivet af skærme over det hele,” slutter hun.