Grundet en afgørelse fra EU-Domstolen vil Folketinget tirsdag vedtage en lov, der afgør, at alle arbejdstimer i fremtiden skal tidsregistreres.
I dag, tirsdag 23. januar, vedtager Folketinget, et nyt ovforslag, der vil indføre en pligt for arbejdsgivere til at indføre et system, der gør det muligt at måle den enkelte medarbejders daglige arbejdstid.
De nye regler blev foreslået i et lovforslag fra november 2023 og kommer som følge af en EU-dom fra 2019, hvor det blev fastslået, at medlemsstaterne skal pålægge arbejdsgivere at indføre ‘et objektivt, pålideligt og tilgængeligt system, der gør det muligt at måle længden af hver enkelt arbejdstagers daglige arbejdstid’.
Hos Dansk Industri (DI) finder man af flere årsager de nye regler både ærgerlige og problematiske.
“Det er ikke noget, medarbejderne efterspørger, og der er ikke grund til at tro, at der er udbredte eller væsentlige problemer med overholdelse af arbejdstidsreglerne. Til gengæld vil registreringspligten have negative effekter på den gensidige fleksibilitet, der præger store dele af vores arbejdsmarked, og det bliver dyrt at etablere, vedligeholde og kontrollere systemer til registreringen,” siger Christoffer Thomas Skov, vicedirektør i DI.
Christoffer Thomas Skov og medarbejdere i DI Personalejura har fulgt lovprocessen hele vejen, og til trods for den udtalte skepsis, mener de, at den danske lov, efter omstændighederne, er landet på en fornuftig måde.
“Arbejdsgiverne kan selv vælge, hvilken slags system, de vil opsætte til registreringen, og retningslinjerne i forhold, hvad, hvornår og hvordan, der skal registreres, er ikke rigide,” siger vicedirektøren.
Foto: Unsplash