Når vi taler om grøn omstilling, handler det ofte om, at vi skal leve på en fuld nedbrydelig måde, så naturens miljø ikke belastes. Det er tilnærmelsesvis sandt. Fremtiden er grøn, men den bæredygtige udvikling foregår på mange planer. Derfor handler denne uges pej trend-artikel om nogle af de materialer, der aldrig kan nedbrydes.


Artiklen er anden del i artikelserien ’Det bæredygtige hjem’ fra pej gruppens trendafdeling.  


Der er efterhånden bred konsensus i samfundet om, at vi må gå den bæredygtige levevej. Men det sværeste skridt i denne retning finder man i samfundets og individets forbrugsvaner. Dertil har vi brug for løsninger uden en udløbsdato.

Siden vi i det forrige århundrede opfandt mirakelmaterialet plastik, har materialet oplevet en enorm global udvikling. Man kan fristes til at tænke, at vi efterhånden har fundet alle måder, hvorpå dette materiale kan anvendes.

Plastik blev fra start hyldet som kamæleonens mester. For ved brugen af dette materiale, var vi ikke længere begrænset af naturmaterialer såsom træ, metal, sten eller elfenben, men kunne selv fremstille et materiale med samme egenskaber.

Læs også: Det bæredygtige hjem: Hurtigt voksende materialer vinder frem

Plastik er kendt for at være let, utrolig anvendeligt til mange formål, mister ikke sin form og er samtidig modstandsdygtig mod angreb fra skimmel og parasitter. Det er derfor ikke så mærkeligt, at plastik har været det mest anvendte materiale i de sidste hundrede år, og at vi stadigvæk prøver at finde nye miljøvenlige måder at anvende det på.

Et andet materiale, som er værd at nævne, er beton, som med en subtil og sofistikeret kant i sin finish har oplevet en ny popularitet, også kaldet ny-brutalisme. Beton har været brugt siden antikken og har i sin fremstilling ikke forandret sig meget. Det består af naturlige materialer som kalk, ler, vand, sand og sten, og med den rette hærdeproces er det ekstremt holdbart.

 

Indkapslet i tiden

Det nyeste supermateriale, som flere af tidens designere har fundet en nysgerrighed i at anvende, er det hårdføre epoxy resin. Det har en enorm høj trækstyrke samt dielektriske egenskaber, og det blev derfor oprindeligt brugt som komposit til bil-, fly- og skibsindustrien. I den flydende og hærdende proces kan man isolere og fastfryse materialet i den transparente form. Eksempelvis bruger Sasha Sykes epoxy resin til at fastfryse organisk materiale såsom blomster i en tidslomme af tid og sted.


Besættelsen af det unedbrydelige, og det at indkapsle og indsamle livsformer, ses som ønsket om at beskytte og bevare det sjældne eller værdifulde for eftertiden. For som videnskaben oplyser os om, kan de kommende generationer komme til at opleve en helt anden verden, end den vi ser i dag. Tendenserne er spændende at holde øje med, da behovet for at inddrage og samtidig bevare tiden i vores design er mere aktuelt end nogensinde før. Dette vil vi se meget mere af i den kommende tid.


Hver uge bringer 365DESIGN trendinspiration fra pej gruppens trendafdeling. Trendinspirationen sætter fokus på store og små trends, som rører sig i designbranchen lige nu.

De viste billeder skal skabe stemning, inspiration og kontraster.