Dansk Erhverv har foretaget en ny analyse om omni channel, der viser, at danskerne oser online og ender med at shoppe i de fysiske butikker.
Danske forbrugere er nogle af de mest digitale i hele EU, og det ser vi blandt andet på den voksende e-handel. Generelt kan man mærke den digitale udvikling i hele detailhandlen.
Der kan opstå både muligheder og udfordringer for de fysiske butikker, jo mere e-handlen gør sit indtog som den fortrukne indkøbsmetode, og i den sammenhæng er begrebet omni channel mere relevant end nogensinde.
Omni channel beskriver butikker med fuldt integrerede online og offline salgskanaler.
En ny omni channel-analyse fra Dansk Erhverv viser, at en stor del af danskerne orienterer sig på nettet. Faktisk har hver fjerde dansker fundet information om et produkt før det egentlige køb i en fysisk butik – mange forbrugere vælger endda at undersøge den givne vare, imens de står i butikken.
”Vi kan se, at selv om mange forbrugere flytter en del af deres indkøb online, så går trafikken også den anden vej, når netbutikken agerer udstillingsvindue for den fysiske butik,” siger Matthias Lumby Vesterdal, politisk konsulent hos Dansk Erhverv.
Samtidig kan analysen fra Dansk Erhverv fortælle, at 16 procent af de e-handlende danskere undersøger varen i en fysisk butik før deres seneste køb online; heraf købte størstedelen den givne vare på butikkens egen hjemmeside.
Det stigende behov for onlinetilstedeværelse er næsten uundgåeligt for de fleste butikker, men det er i særdeleshed den service, som den fysiske butik tilbyder, der bibeholder relevansen.
Analysen konkluderer, at de services, som den fysiske butik kan tilbyde, bliver værdsat meget højt af danskerne. Det er i høj grad ombytningsmuligheder, der overrumpler e-handlen – en faktor, der kun kan overgås af varepris.
At være til stede både offline og online er kun det første skridt på vejen i en komplet omni channel-omlægning.
Den større udfordring ligger i at få samtlige salgskanaler til at sameksistere og fungere på tværs. Hvis virksomheden skal høste fordelene af omni channel, er dette et mere eller mindre nødvendigt trin i processen. Eksempelvis skal en vare, der er blevet købt online, kunne byttes i en fysisk butik, ellers forsvinder den umiddelbare gevinst for kunden ved at handle i en webshop, der også har fysiske filialer.
”Det hjælper ikke noget, hvis kunden ikke kan finde adressen eller sortimentet i den fysiske butik online. Så bliver man frasorteret. Det er evnen til at få systemerne til at tale sammen, der tæller,” udtaler Matthias Lumby Vesterdal.
Kilde: Dansk Erhverv