Trods fremgang i dansk økonomi forventer danskerne at bruge et beløb svarende til sidste år, når de køber julegaver. Det viser en ny rundspørge fra YouGov lavet for Danske Bank.

Trods flere penge blandt forbrugerne forventer de færreste at bruge flere penge end sidste år, når der skal købes julegaver. Det viser en ny rundspørge foretaget blandt godt 2000 danskere af analyseinstituttet YouGov for Danske Bank, skriver Ritzau ifølge Finans.

Tre ud af fire voksne danskere forventer således at bruge godt 3000 kroner på julegaver i år, hvilket svarer til sidste års forbrug.

”Danskerne har generelt været forholdsvis tilbageholdende i forbruget det seneste år, selv om det stiger en lille smule generelt,” udtaler privatøkonom i Danske Bank Louise Aggerstrøm Hansen til Ritzau.

Louise Aggerstrøm Hansen lægger sig således i tråd med flere økonomer og erhvervsorganisationer, der ligeledes har spået dæmpet julehandel i år.

 

Folk overvurderer julens omkostninger

Det er især bevidstheden om indkøb af både julegaver og julemad, der får danskerne til at blive tilbageholdende med forbruget, lyder det fra Louise Aggerstrøm Hansen, der mener, at folk har det med at overvurdere, hvor dyr julen bliver for dem.

Af rundspørgen fremgår det, at størstedelen af de adspurgte har sparet op til julens forbrug og helst undgår at låne penge til at finansiere juletiden. Ni ud af ti svarer, at de aldrig har lånt penge til julegaver.

”De fleste har det dårligt med at finansiere julegavekøb med lån. Men der er en tendens til, at unge lidt oftere låner penge,” udtaler Louise Aggerstrøm Hansen og fortsætter:

”Vi kan også se, at december er den måned, hvor der bliver optaget flest kviklån.”

Også usikkerhed om den økonomiske fremtid, faldende forbrugertillid og generel tilbageholdenhed er med til at lægge en dæmper på årets julehandel, lyder forudsigelsen fra flere økonomer og erhvervsorganisationer.