En ny undersøgelse fra brancheforeningen Træ- og Møbelindustrien, TMI, viser, at efterspørgslen på dansk certificeret træ i høj grad har overhalet udbuddet. Det skyldes omdannelsen af statsskove til urørt skov, og vi har et problem, lyder det fra TMI. 

TMI har før været ude med riven. Faktisk flere gange, for de forsøger at råbe politikerne op, eksempelvis med et udspil med en ambitiøs skovplan, der blandt andet skal sikre en tidobling af skovvæksten frem mod 2040 samt bæredygtighedscertificering af alle skove inden 2030. Og nu er de på den igen, for der sker ikke nok.

En ny undersøgelse fra TMI viser, at adgangen til certificeret træ fra danske skove ingenlunde kan følge med efterspørgslen.

”Undersøgelsen viser, at den danske træ- og møbelbranche i den grad leverer på den grønne dagsorden. Virksomhederne medvirker til at skabe klimavenlige produkter og byggerier med træ, som kommer fra ansvarlig og bæredygtig skovdrift,” siger Lærke Flader, branchedirektør i Træ- og Møbelindustrien i en pressemeddelelse.

Det fremgår af undersøgelsen, at 70 procent af virksomhederne, der har medvirket i undersøgelsen, har haft et stigende forbrug af certificeret træ over de seneste fem år, og mere interessant er det, at omtrent 75 af procent af virksomhederne gerne ville købe og anvende mere, hvis det var muligt. Men det er det ikke, for adgangen til træet er allerede nu begrænset, og udsigterne til mere er mildest talt dårlig.

Inden for produktion i møbel-, køkken- og byggevarevirksomheder er forbruget af certificeret træ helt oppe på 83 procent.

Dansk træ er en mangelvare

I dag er cirka 57 procent af nåletræ i træindustrien certificeret. Sammenlignet med den generelle efterspørgsel er det en relativt lille andel, og det skyldes, at kun en tredjedel af de danske skove er certificerede.

I branchen berettes der om en øget efterspørgsel på det certificerede træ, men fra at have været en stigende mængde i de danske skove, er statsskovene konverteret til urørt skov, hvilket betyder, at mængden af certificeret løv- og nåletræ er faldet drastisk.

”Danske skove risikerer at spille sig af banen, hvis de ikke kommer gang i med at blive certificeret, og forsyningen af træ vil blive overtaget af udenlandske leverandører, som nemt leverer på efterspørgslen på certificeret træ,” siger Lærke Flader.

Særligt statsskovene er certificerede, og når de så skal være urørte, betyder det, at virksomhederne i stigende grad tvinges til at hente træet i udlandet.

”Import af træ medfører længere transport og mere udledning af CO2, og vi har ganske enkelt brug for at få mere certificeret skov i Danmark, hvis vi skal tage del i ansvaret for at løse klimakrisen. Efterspørgslen efter certificeret træ kommer til at stige betragteligt i fremtiden, og der skal både mere skov og mere certificering til,” siger Lærke Flader og forsætter:

”Bæredygtigt træ er vores bedste klimaråstof, og derfor er det et klimaproblem, at adgangen til dokumenteret bæredygtigt træ er så presset, som det er. Vores opfordring til nyvalgte politikere på Christiansborg er derfor at genåbne den politiske aftale om urørt skov, og at der tages politisk initiativ til at fremme certificering af hele det danske skovareal.”

Foto: Pexels