”Design handler om dialog.” Sådan lyder ordene fra ejer af Fredericia Furniture, Thomas Graversen, som i næste uge fylder 60 år.

Når Thomas Graversen, som ejer designvirksomheden Fredericia Furniture, runder 60 år den 24. januar 2022, kan han se tilbage på en karriere, hvor møbeldesign har fyldt alt. 

I mere end tre årtier har Thomas Graversen formået at sætte et imponerende aftryk på dansk design – og gør det stadig her i 2022. For ham har designprocessen altid handlet om personlig kemi og om at indgå i en konstruktiv dialog.

”Det handler om at løfte produktet. Magien opstår først, når man tør udfordre hinanden. Det er det, jeg kan. Det er det, jeg er god til,” siger Thomas Graversen. 

Kærligheden til møbeldesign kom nærmest ind med modermælken. Syv år før Thomas Graversen kom til verden, havde hans far nemlig overtaget virksomheden Fredericia Stolefabrik, som blev grundlagt i 1911. Virksomheden, som senere skiftede navn til det mere internationale Fredericia Furniture, fik for alvor vind i sejlene, da Børge Mogensen blev tilknyttet som arkitekt. 

Samarbejdet resulterede i danske møbelklassiskere som Den Spanske Stol, Jagtstolen, Øreklapstolen og 2213 Sofaen, som var med at skabe fundamentet til den virksomhed, Thomas Graversen fik ansvaret for i 1995, efter at han i mange år havde været ansvarlig for produktudviklingen. 

Thomas Graversen står bag flere succesfuldes samarbejder, blandt andet med designeren Nanna Ditzel, som han udviklede stolen Trinidad sammen med. 

”Gennem mit samarbejde med Nanna lærte jeg, at kraften i virksomheden lå i evnen til at se og udvikle godt design,” fortæller Thomas Graversen, som derudover har arbejdet sammen med en lang række unge designere, blandt andet Thomas Pedersen, med hvem han har udviklet den ikoniske Stingray gyngestol.

Foto: Stolen ‘Trinidad’, Fredericia Furniture

Næste generation er kørt i stilling

I efteråret 2015 ansatte Thomas Graversen Kaja Møller som CEO i Fredericia Furniture, og han har siden koncentreret sig om det, som hans hjerte banker for, nemlig produktudvikling og kuratering af kollektionen, dialogen med designerne og udviklingen af nye samarbejder. Samtidig med Kaja Møllers indtræden i Fredericia Furniture blev Thomas Graversens søn Rasmus kørt i stilling som næste generation i den hæderkronede danske designvirksomhed. 

”Jeg har en væsentlig mindre rolle nu, og Rasmus har som ansvarlig for kollektionen og produktudviklingen overtaget de fleste af mine opgaver, men vi har et tæt og fantastisk godt samarbejde. I dag har jeg lidt den rolle, som min egen far havde til sidst. Jeg står til rådighed for sparring og gode råd, og jeg er ikke ved at gå på pension,” fortæller han med et glimt i øjet og fortsætter:

”Virksomheden har med Kaja Møller ved roret udviklet sig helt fantastisk, og vi er på en rejse, der er så spændende, at jeg bestemt hænger på nogle år endnu.” 

Thomas Graversen har gennem årene været formand for Snedkernes Efterårsudstilling, formand for bestyrelsen i Designmuseum Danmark samt siddet i bestyrelsen for Trapholt-museet, Danish Crafts og været medlem af Dansk Industris Designudvalg. I dag sidder han i bestyrelsen i Design Society (Dansk Design Center) og har i mange år været medlem af Designrådet. 

 

Foto: Thomas Graversen