Jysk har netop afsluttet sin treårige moderniseringsplan, hvor godt 2.000 butikker er blevet opgraderet. Projektet har kostet milliarder, men resultaterne viser øget kundetilfredshed og flere yngre kunder.

Lyse gulve i trælook i stedet for blå gulvtæpper, inspirerende rummiljøer, bedre belysning, nyt inventar og afdæmpede farver har været en del af opskriften på den kæmpemæssige moderniseringsplan, der i løbet af de seneste tre år har haft til formål at opdatere og forbedre tusindvis af Jysk-butikker verden over.

Startskuddet til projektet lød allerede i 2016, da boligkoncernen testede et nyt butikskoncept i Horsens. De positive resultater førte til lanceringen af Store Concept 3.0, som i 2021 blev sat i fuld udrulning. Trods globale udfordringer som leveringsproblemer og prisstigninger på råvarer, blev projektet gennemført til tiden. Det betyder, at den tre-årige udrulningsplan for modernisering af de mange butikker nu er færdiggjort, hvilket glæder Carsten Nørgreen Weinkouff, Executive Vice President i Jysk. Ikke mindst fordi projektet har vist sig som en stor succes, der blandt andet har resulteret i gladere kunder.

“Vores nye koncept har forbedret købsoplevelsen enormt, og sammen med udviklingen i vores sortiment mener vi, at vi har taget et kæmpe skridt fremad, når det kommer til brand og kvalitetsopfattelse. Det viser sig også med flere yngre kunder og bedre kundefeedback,” siger Carsten Nørgreen Weinkouff.

Et kæmpe projekt

I løbet af de tre år er der blevet gennemført godt 2.000 butiksaktiviteter. Det betyder, at der i gennemsnit er blevet ombygget mere end én butik om dagen.

”For fortsat at være attraktive for vores kunder er vi nødt til at investere i vores butikker, og med tanke på vores konstante omsætningsvækst og solide indtjeningsresultater gennem de seneste regnskabsår tør jeg godt sige, at investeringen er pengene værd,” siger Carsten Nørgreen Weinkouff.

På alle Jysk-lokationer, hvor det har været muligt, er ombygningen af butikker nu gennemført. Kun ganske få ældre butikker står stadig tilbage, hvor en ombygning ikke har været mulig på grund af en gældende lejekontrakt.

“Vi skal altid overveje, om det er en god business case eller ej at ombygge en butik. Næsten alle vores butikker er lejet, og her er vi nødt til at vente til kontraktudløb, hvis den nuværende placering ikke er den ideelle til en ombygning, ligesom det ikke giver mening at ombygge en butik, der skal lukke,” forklarer Carsten Nørgreen Weinkouff.

Ifølge Jysk vil fremtidige butiksændringer primært ske gennem mindre justeringer snarere end store konceptændringer.

“Det er ikke sandsynligt, at vi vil gennemføre en så stor konceptændring igen lige med det samme. Vi står nu på et rigtig godt fundament for fremtiden, og det bliver i stedet konkrete tilpasninger til forskellige områder i butikkerne, hvor vi kan tilføje noget ekstra til butiksoplevelsen,” siger Weinkouff.

Foto: Jysk