Den svenske møbelgigant er måske ikke så bæredygtig, som den reklamerer med. Skovfældning af truet skov i Ukraine er ulovlig, og det vil Ikea nu undersøge nærmere.

Hos den svenske møbelkoncern Ikea bryster de sig med udelukkende at anvende bæredygtigt træ til deres produkter. Nu er der dog kommet tvivl om de bæredygtige intentioner er helt reelle.

Det svenske medie Aftonbladet har afsløret, at Ikea bruger træ fra Ukraine, som er fældet ulovligt.

Træet får Ikea fra underleverandøren Velyky Bychkic, der henter det fra et stort skovområde i Ukraine, hvor det er ulovligt at fælde – udover ved beskyttelsesfældning, hvor træer er sygdomsramte, eller hvor der er tale om brande og storme.

Velyky Bychkic skulle angiveligt fælde raske træer under påskud af, at de er syge eller døde. Dermed har de ryddet værdifuld skov i strid med landets miljølove.

Til det svenske medie forklarer Ulf Johansson, ansvarlig for skov og træ hos Ikea, at de nu sætter en undersøgelse i gang ved at flyve to skovbrugsspecialister til Ukraine.

”I dag ved vi ikke, om de fældninger er knyttet til Ikea, eller om de er ulovlige, men vi går til bunds i det,” lyder det blandt andet fra Ulf Johansson, der tilføjer:

”Vi tager det meget alvorligt. Vi vil gerne vide, om dette træ er havnet i Ikeas forsyningskæde, og om fældningen i så fald er ulovlig.”

Ifølge Ulf Johansson kan undersøgelse ende med, at Ikea bryder samarbejdet med underleverandøren alt efter karakteren af svindlen.