Ikea går sammen med verdens største gulvproducent om et nyt projekt, der samlet har betydet en klimabesparelse på op mod 100 tons CO2.

”Vi har et ambitiøst mål om at blive et cirkulært Ikea inden 2030. Det handler om at forlænge levetiden for både produkter og materialer.”

Sådan siger Jonas Carlehed, der er bæredygtighedschef hos Ikea Sverige, i forbindelse med et cirkulært projekt, som møbel- og interiørgiganten netop har indgået med verdens største gulvproducent Tarkett.

I august 2020 blev Ikeas varehus i Kongens Kurva i Sverige renoveret, hvor 10.000 kvadratmeter gamle gulve blev afmonteret og returneret til Tarketts fabrik til genanvendelse. Det genanvendte gulv er omdannet til råmateriale og brugt til nye gulve i et Ikea-varehus i Jöneköping, der samlet har betydet en klimabesparelse på op mod 100 tons CO2.

”Dette projekt er et glimrende eksempel på cirkulær økonomi i praksis, og vi er meget taknemmelige for det gode samarbejde med Ikea Sverige. Vi tror på flere lignende projekter i fremtiden,” siger nordisk bæredygtighedschef hos Tarkett, Dag Duberg.

Også Jonas Carlehed er stolt af projektet.

”At få genanvendt et gammelt gulv fra et varehus hos vores leverandør, som derefter kan anvende det som råmateriale til nye gulve i andre varehuse, er godt for både os og planeten,” pointerer han.

Under projektet er gulvene blevet afmonteret, lagt i specielle containere og derefter transporteret til Tarketts fabrik i Sverige, hvor en teknologi til rengøring og genanvendelse af gamle vinylgulve, der har været i drift siden starten af 2019, er blevet anvendt.

Tarkett

Foto: Ikea