Inflation og materialemangel skubber de bæredygtige alternativer frem. Det har fået dansk køkkenvirksomhed til at tænke kreativt og lancere upcyclede køkkener, der både er økonomi- og miljøbesparende.
Under pandemien gik der nærmest folkesport i at udskifte køkkener. Siden genåbningen af samfundet og i særdeleshed inflationen er antallet af nye køkkener faldet.
Fra november 2021 til november 2022 er der sket et fald på 26 procent i andelen af danskere, der har planer om at etablere nyt køkken eller bad. Det viser en ny undersøgelse fra Voxmeter. Og det er naturligvis noget, man kan mærke som køkkenvirksomhed.
Hos Hanstholm Køkken bruger man faldet i interessen blandt forbrugerne på at fokusere mere på de bæredygtige løsninger. De har derfor lanceret et nyt koncept, der gør det muligt at få et snedkerkøkken til en lavere pris via en upcycling af et i forvejen eksisterende køkken. Her bygger man det nye køkken ovenpå skelettet af det gamle og beholder de delementer, kunden ønsker. Konceptet er udsprunget af en idé om at forlænge levetiden for køkkenet generelt.
Ifølge direktør i Hanstholm Køkken, Carsten Brunhøj Andersen, er det derfor muligt ikke bare at gøre det billigere og mere bæredygtigt, men også langt mere overskueligt at få et nyt køkken.
“I mange tilfælde bruger vi meget af det grundskelet, der er i køkkenet i forvejen, samt de delelementer, der er bevaringsværdige. Så laver vi måske nye fronter eller låger, der gør, at man får et helt andet look og et køkken, der matcher huset bedre. At lave nyt køkken på den her måde er langt mere overskueligt, fordi det går væsentligt hurtigere, når man ikke skal rive alting ned, og det er også billigere, fordi vi ikke skal lave alting fra bunden. Vi bevarer det, der fortjener at blive bevaret – det der stadig er af en vis kvalitet, og så kommer vi selvfølgelig kun med nye elementer i snedkerkvalitet,” siger Carsten Brunhøj Andersen i en pressemeddelelse.
Foto: Hanstholm Køkken