Skagerak flytter i kollektiv med Utzon Center

Designvirksomheden vil fra begyndelsen af 2021 flytte sit hovedkontor ind hos kulturinstitutionen i Aalborg. Målet er at lære af hinanden og udnytte hinandens kompetencer.

Fra den 1. januar 2021 rykker den danske designvirksomhed Skagerak sit hovedkontor ind i lokalerne hos kulturinstitutionen Utzon Center i Aalborg. Det skriver Utzon Center i en pressemeddelelse.

Den nye konstellation bliver betegnet som et kollektiv. Netop kollektive værdier som at dele og at lære af hinanden er da også fundamentet for, at designvirksomheden og kulturinstitutionen flytter sammen.

“Både i kulturbranchen og fra politisk side bliver der talt meget om samarbejde mellem erhvervslivet og kulturen. Jeg tror, at vi skal tale mindre og handle mere. Derfor rykker vi sammen,” udtaler Lasse Andersson, direktør hos Kunsten Museum of Modern Art og Utzon Center.

Målet med det nye fællesskab er blandt andet at tage ved lære af hinanden.

”Vi kan lære noget af den måde, som Utzon Center driver en bæredygtig kulturinstitution på. De har formået at skabet meget ud af lidt. At få stor rækkevidde. Og det er rigtigt spændende. Jeg har blandt andet lagt mærke til, hvordan de som kulturinstitution arbejder sammen med partnere og indgår i tætte partnerskaber. Det er enormt spændende for mig og vidner om en nytænkende organisation. Jeg glæder mig til at være sammen med nogen, der på samme tid er ligesindede og vidt forskellige”, siger Jesper Panduro, der er medejer og direktør i Skagerak.

Utzon Center og Skagerak er allerede bekendte med hinanden. Siden 2018 har de to arbejdet sammen, og med flytningen af Skageraks hovedkontor opnår de fællesskab på daglig basis.

 

Bæredygtighed og fælles læring i fokus 

Et af de vigtigste fokusområder i det nye kollektiv bliver bæredygtighed. Både Skagerak og Utzon Center arbejder kontinuerligt med bæredygtige værdier.

Lige nu har Utzon Center den mest bæredygtige udstilling, de nogensinde har lavet, hvor de sammen med Tegnestuen Vandkunsten peger ind i fremtiden. Skagerak har formuleret en vision om CO2-neutralitet i 2030. Denne vision vil Utzon Center lære at hægte sig på i de kommende år.

Hos Skagerak ser de frem til at lære af en kulturinstitution.

”Jeg er fascineret af dedikationen og nørderiet. Der er en sandhed i, at en kulturinstitution ikke er bedre end sin sidste udstilling. Man er altid på. Og det kan vi lære noget af. Forskellen mellem os og Utzon Center er, at vi laver noget, der skal vare i mange år. Men på Utzon Center, når udstillingen er pillet ned, så er den væk, og lever kun videre i minderne,” siger Jesper Panduro.

Også hos Utzon Center glæder de sig til at se, hvad en kulturinstitution kan lære af en virksomhed.

”Ved at gå tæt sammen med dygtige partnere kan vi komme meget længere og styrke hinanden. I sidste ende giver det forhåbentlig Utzon Center endnu bedre vilkår for at give vores publikum stærkere oplevelser, nye indsigter og nye fællesskaber. Vi har tætte partnerskaber med Kunsten og Louisiana og nu også med Skagerak. Målet er det samme. At vi bliver endnu bedre til det, vi gør, til glæde for mange flere,” siger Lasse Andersson.

Foto: Lars Horn/Baghuset