En kapitalindsprøjtning på 186 mio. kroner skal hjælpe dansk køkkenfirma med at blive verdens mest bæredygtige køkkendesignere.
Vækstfonden og den franske investeringsfond ECP har samlet skudt 186 mio. kroner i danske Reform, der laver designerkøkkener.
Michael Andersen og Jeppe Christensen grundlagde Reform i 2014, og siden da er ambitionerne kun blevet større. Drømmen og målet, der arbejdes efter, er at blive et bæredygtigt verdensbrand med køkkener til overkommelige priser. Og den drøm er nu et stort skridt tættere på at lykkes, for foruden en lang række globale showrooms, og en forbedring at virksomhedens it-system, skal en stor del af pengene fra de to fonde bruges på bæredygtig omstilling.
“Jeg tror, at om et år er vi det mest bæredygtige køkkenbrand, du kan finde i verden,” siger Jeppe Christensen, der er direktør i Reform, i en udtalelse til Finans.
Globalt bæredygtigt boom
For Reform har det hele tiden været en ambition at blive et globalt bæredygtigt brand. I dag har virksomheden solgt køkkener i 25 lande, og særligt Tyskland og USA boomer. Det er da også i USA, det primære fokus placeres for tiden. I dag er der to showrooms i staterne, men det forventes, at der ved slutningen af 2022 er åbnet yderligere to.
Også bæredygtigheden er godt med.
“Det er et fattigt mål, bare gerne at ville være en milliardforretning. Vi vil gerne bygge en profitabel forretning, men vi vil ikke gøre det på bekostning af jorden og vores ansatte,” siger Jeppe Christensen.
Reform har allerede arbejdet med bæredygtighed i en tid, men det er en langvarig proces, når man vil gøre det ordentligt frem for hurtigt. Derfor slår virksomheden sig endnu ikke op som bæredygtige, men det kommer de til på sigt.
Ikea-hacks som byggesten
For Jeppe Christensen og Michael Andersen opstod ideen til Reform, da de bemærkede, hvor kedelige det gængse marked for køkkener er i Danmark. Ifølge dem er de fleste køkkener ensformige, og dem der skiller sig ud, er ikke til at komme til for penge.
“Vi er klassiske iværksættere, der gerne vil prøve at ændre tingene lidt og gøre dem bedre. Vi kiggede ud på køkkenbranchen og var ret forundrede over, hvor ensformig den var,” fortæller Jeppe Christensen.
Ingen af grundlæggerne havde nogen særlig indsigt i køkkenbranchen, men de allierede sig med designere og arkitekter, der kunne trylle med køkkenindmad – de såkaldte Ikea-hacks, hvor både private og professionelle kreative mennesker sætter deres eget designpræg på diverse Ikea-modeller.
Deres forretning blev bygget op omkring fronter og facader på køkkenelementer fra Ikea. Siden er mange lignende firmaer åbnet i Danmark.
I dag har Reform udviklet sig til at skabe deres egne designerkøkkener fra bunden, og vurderingen lyder, at Ikea-hacket snart vil være helt udfaset.
Foto: Reform