pej trendSS 2021

Possibilist

Efter en række turbulente år præget af politisk mistillid, menneskelig skrøbelighed og klimatisk massehysteri er vi i sæsonen forår/sommer 2021 igen fulde af håb, tro på fremskridt og en opløftende indstilling til fremtiden. Tiden er inde til igen at sige velkommen til den ’lille’ glædelige nyhed, smide fuldkommenheden over bord og lade det fortrøstningsfulde ’possibilistiske’ perspektiv blomstre.

Skrevet af Rie Fjordsøe Rasmussen

I sæsonen forår/sommer 2021 er der for alvor plads til et liv med ’frit lejde’, hvor vi ikke konstant bankes i hovedet og føler os utilstrækkelige. I stedet for at fokusere på alt det vi ’ikke må og bør’, som at spise kød, flyve, køre bil, spise usundt og glo på en skærm, tager vi os i stedet friheden til at tro på selv, leve i fred og ro og igen nyde livet.
Hvad enten det er at spise hvidt brød uden sundhedshysteri, at ligge på sofaen hele dagen uden dårlig motionssamvittighed, at flyve på ferie uden flyskam eller at spise en stor bøf uden tanke på dyrevelfærd og CO2-udslip, tør vi tænke, nyde og handle stort. Uden (alt for meget) dårlig samvittighed eller fremtidsfrygt. Det er ikke lig med, at vi giver totalt los og efterlader en verden i brand til næste generation, men at vi i stedet søger mere realisme, løsninger og mindre hysteri. Vigtigst af alt går vi en tid i møde, hvor vi tror på, at der findes uendelige muligheder og venter gode ting forude, for dem som tror på det og har en positiv tilgang til fremtiden. Som possibilister er vi nemlig hverken optimister eller pessimister. Vi er alle nuancerne derimellem. Det, der før syntes umuligt, er rent faktisk muligt, så længe vi har tiltro og mod til at igangsætte, fastholde og gennemføre det umulige. Dommedag er ikke længere et reelt scenarie, men står hos en nu mere oplyst, selv­sikker og fortrøstningsfuld befolkning som en naiv og ubegrundet frygt, der er skabt af kollektiv uvidenhed. Samtidig ved vi nu også, at fake news, meningspres, selvcensur og negativitet ikke løser fremtidens problemer. Der­imod viser vores genfundne sunde fornuft, ansvarlighed og positive syn på verdens tilstand, at vi sagtens kan skabe en god verden og samtidig få løst de udfordringer, vi går i møde – præcis som vi har gjort det før.

Velkommen til sæsonen forår/sommer 2021, hvor vi som nyudklækkede possibilister med både identitet (SS 20) og modstandskraft (AW 20/21) i rygsækken føler os stærkere, optimistiske og modige og ser frem til at nyde det skyldfrie liv præget af både fornuft, fremskridt, bekymringsfrihed og håb.

Tema 1Vandrerne

Vandrerne er altid på farten og betragter hele verden som deres legeplads. Med fokus på indre ro og langsomme­lighed møder den eventyrlystne arkæolog naturvej­lederen og nomaden i jagten efter verdens skjulte skatte. Inspireret af klassiske kunstnere som Picasso, gamle hulemalerier og outdoor-living i bløde sommerlige udtryk udforsker Vandrerne grænserne mellem det traditionelle og moderne. De bløde, saftige farver og design emmer af optimisme og glade minder med tydelige referencer til alt fra frugtig sorbetis til pistacienødder, solkysset hud og smukke solnedgange.

Tema 2Arbejderne

Arbejderne har taget arbejdshandskerne på og er ikke blege for at tage sagen i egen hånd, når det gælder fremtidens planet. Det gælder i alt fra klima og forbrug til køn og seksualitet. Stemningen kan derfor virke næsten oprørsk, aktivistisk og rebelsk med inspiration i 1940’ernes arbejderkultur, 1970’ernes hippie­bevægelse og 1980’ernes urbane punkere. Arbejdstøj, blomsterprint, kærlighedssymboler, ankerkæder, politiske statements og bæredygtige materialer blandes på kryds og tværs og viser, at miljøvenligt design fremover bør have en høj æstetisk værdi, som tiltrækker opmærksomhed.

Tema 3Sanserne

Sanserne overgiver sig til den fysiske verdens sanse­spektrum og trækker stikket til den ’glatte’ og ofte tidsrøvende teknologi. Single-tasking og mindfulness er omdrejningspunktet for et sundt liv, og taktilt design, der indbyder til sanselig interaktion, fungerer som medicin for både krop, sind og sjæl. Derfor får både bløde og hårde materialer en ekstrem taktil overflade, hvor både det behagelige og ru beroliger og pirrer på én og samme tid. Alle overflader aktiveres og opfylder det voksende behov for fysisk berøring, håndgribelige detaljer og meditativt fokus.

Tema 4Drømmerne

Drømmerne er spirituelle individer. Derfor er nye med­rivende oplevelser, hvor sindet kan gå på opdagelse, særligt eftertragtede. Generelt eksperimenterer de med, hvordan farver, lyd og lys kan påvirke sindet og opsøger euforiserende, psykedeliske og surrealistiske oplevelser, hvor fantasien kan få frit løb. Med fokus på at føle en drømmende, venlig og opløftende stemning får adaptivt design, energihealing og farvet lys, der kan ændre atmosfære og udtryk i både rum og sind, stor succes, og sæsonens terapeutiske farver og bløde design fungerer netop som en tiltrængt drømme­maskine i hverdagens trummerum.