Næste år slår Danmarks nye møbelmesse Messe C Furniture Fair dørene op til et messekoncept, der på mange måder er set før. Alligevel mener to af arrangørerne bag messen, at en klassisk ordremesse for møbelindustriens kommercielle mellemsegment er netop, hvad branchen har brug for i en tid med modvind.
Historisk har Danmark været hjem for en række udstillingsmesser målrettet møbelbranchen. Messer som Formland, Scandinavian Furniture Fair, Møbelmessen.dk, Møbelmessen Skandinavien og Furniture Live har skiftevis ageret udstillingsplatform for dansk møbeldesign, men en efter en er de fleste af de traditionelle møbelmesser forsvundet, mens designfestivalen 3 Days of Design i dag står som den helt store arvtager.
Fra næste år vil møbelbranchen dog igen kunne drage på klassisk indkøbsmesse i dansk regi, når Messe C Furniture Fair afholdes den 27.- 30. april 2025 i Messe C i Fredericia.
”Målet med Messe C Furniture Fair er en messe med plads til hele branchen under ét tag, hvor rammerne er i orden, logistikken fungerer og en beliggenhed centralt midt i landet,” lyder det ifølge den pressemeddelelse, som møbelmessens arrangører udformede i slutningen af september.
Bag den nye messe står Jan Therkelsen og Morten Bomberg Smed fra JT Agenturer, Henrik Ejstrup fra Casø Furniture og Steen Tokkesdal fra Kristensen & Kristensen. Sammen har de fire mænd taget initiativ til et nyt mødested og et samlet udstillingsvindue for branchen efter at have opbygget gode erfaringer fra den lokale forårsmøbelmesse Park Fermé, der de seneste to år er blevet afholdt i henholdsvis Årslev og efterfølgende i Hasselager – begge ved Aarhus.
”Over to omgange har vi forsøgt at samle et udsnit af branchen til ’husmesse’, hvilket endte som en stor succes. Der har været markant opbakning og tilslutning blandt en række leverandører, men da vi er ikke sat i verden for at agere messearrangører, besluttede vi at give stafetten videre til Messe C,” fortæller Morten Bomberg Smed til 365DESIGN og bliver suppleret af Jan Therkelsen:
”For tre år siden gik vi sammen med 10-12 andre producenter om at skabe et mindre udstillingsvindue, hvilket resulterede i Park Fermé. Allerede det første år kastede initiativet en del udstillere og en masse positiv feedback af sig, så da vi afviklede det igen i foråret, havde vi udvidet konceptet med flere udstillere, flere haller og flere besøgende,” siger han og tilføjer:
”Vi blev faktisk nødt til at sige pænt nej til nogle producenter, fordi der ikke var mere plads, og dermed stod det også klart for os, at hvis det skulle vokse yderligere, så blev vi nødt til at give det videre til en rigtig messearrangør, der kunne løfte opgaven på et professionelt plan. Heldigvis stod Messe C klar, da de allerede har erfaring med at afvikle møbelmesser,” siger Jan Therkelsen med henvisning til Møbelmessen Skandinavien og Furniture Live, der opstod i henholdsvis 2017 og 2018.
Stadig behov for møbelmesser
Hverken Møbelmessen Skandinavien eller Furniture Live har dog overlevet coronaårene, og sammenfattet med det hårdtprøvede messelandskab for designbranchen er det derfor nærliggende at stille spørgsmål ved berettigelsen af den nye Messe C Furniture Fair.
Hvorfor har Danmark brug for en ny møbelmesse?
”I en årrække har vi set, hvordan 3 Days of Design har vokset sig større og større, hvilket er fantastisk for Danmark og dansk design. Det er dog et designevent, der i høj grad er henvendt til et internationalt publikum, og som afdækker branchens high-end segment. Det betyder, at vi har manglet en reel messe til møbelbranchens kommercielle mellemsegment, og jo – der stadig behov for møbelmesser. Butikkerne skal stadig ud at finde inspiration og nye varer til deres kunder, mens danske møbelleverandører fortsat har nye produkter, de gerne vil vise frem,” understreger Morten Bomberg Smed.
Jan Therkelsen supplerer:
”Selvom det har været nogle pressede år for branchen, så vil mange af os fortsat gerne på messe. Mulighederne har dog været begrænsede i Danmark, hvis man ikke ser sig selv som en del af 3 Days of Design-segmentet. Derfor er der opstået flere lokale husmesser, men jo flere, der dukker op, jo sværere bliver det for indkøberne at nå rundt og besøge dem alle. Derfor var det en logisk beslutning for os at forsøge at slå flere små messer sammen for at skabe én klassisk møbelmesse, der samler branchens kommercielle mellemsegment og dermed gør det nemt og attraktivt for indkøbere og butikker at deltage. Branchen har manglet dette format,” understreger han.
Men er tiden rigtig til en ny møbelmesse? Vi har jo netop set, hvordan en stor messe som Imm Cologne har måttet aflyse?
”Vi har haft stort fokus på at udtænke et format, der gør tingene lidt anderledes. Mange af de store messer – heriblandt Imm Cologne – har i min optik begået den fejl, at de ikke i tilstrækkelig grad har fornyet sig. De er kørt videre i den gamle messetankegang, men det koster både besøgende og udstillere. Af samme grund har vi forsøgt at skabe et koncept, som genfinder noget, vi har manglet, men som samtidig bringer noget nyt til bordet, og som er økonomisk attraktivt,” fortæller Morten Bomberg Smed.
Stor opbakning til nyt format
Vi har tidligere set, at netop Messe C har lagt haller til to forskellige møbelmesser, som ikke eksisterer i dag. Hvad taler for, at Messe C Furniture Fair bliver en succes?
”De tidligere messer blev lanceret i en tid, hvor det gik godt for branchen, og hvor der var flere om buddet. Siden forsøgte man at slå nogle af dem sammen og gøre det endnu større, og det tror jeg, var en fejl. Man gik væk fra det simple setup, der fungerer, og efterfølgende kom corona og spændte yderligere ben for møbelbranchens messer. Derfor føler vi, at tiden igen er inde til, at man tilbyder branchen et effektivt og enkelt messeformat,” siger Jan Therkelsen, mens Morten Bomberg Smed tilføjer:
”Enkelhed er i høj grad et nøgleord i denne sammenhæng. Vi har prioriteret at skabe en enkel messe, hvilket også afspejler sig i omkostningerne for de deltagende. De er relativt lave, og det har været afgørende for, at vi allerede har fået mere end 30 udstillere. Det viser med al tydelighed, at hvis et messekoncept er tilgængeligt og økonomisk fordelagtigt, så vil folk fortsat gerne ud at vise deres varer frem,” understreger han.
Ifølge både Jan Therkelsen og Morten Bomberg Smed mærker man en stor opbakning til Messe C Furniture Fair fra både producenter og potentielt besøgende.
”Vi har udelukkende fået positive tilbagemeldinger på Messe C Furniture Fair. Alle, som vi har talt med, er optimistiske på messens vegne og fortæller, at de har savnet sådan et møbelmesseformat. Samtidig har det også kastet positive tilbagemeldinger af sig, at vi har valgt at give messen en central geografisk placering i Danmark, hvor vi formentlig er i stand til at samle en vis volumen,” vurderer Morten Bomberg Smed.
I skrivende stund har 37 udstillere tilmeldt sig Messe C Furniture Fair, og ifølge Jan Therkelsen forventer man at lande mellem 40-50 udstillere. Du kan besøge messes hjemmeside her.
Messe C Furniture Fair er en lukket fagmesse forbeholdt møbelfaghandlen.