Som del af sin bæredygtighedsstrategi afsætter Aarhus Kommune nu 45 mio. kroner til en grønnere møblering af kommunen.

Hvert år køber Aarhus Kommune møbler for 45 mio. kroner. Med fremsætningen af en ny bæredygtig møbelstrategi skal pengene fremover gå til en indretning, der sætter bæredygtighed i centrum og belaster miljøet mindre. Det oplyser Aarhus Kommune i en pressemeddelelse.

Den nye møbelstrategi er en del af den østjyske kommunes målsætning om at være CO2-neutral i 2030, og med strategien ønsker Aarhus at gå forrest i udviklingen af cirkulær økonomi.

Strategien om bæredygtige og cirkulære møbelindkøb er produkt af budgetforliget fra i fjor og anbefalinger fra kommunens bæredygtighedsudvalg, og den er udarbejdet af en tværgående gruppe ved hjælp af faglig inspiration fra in- og eksterne parter.

”Vi står overfor en enorm klimaudfordring, som vi er forpligtet til at tage alvorligt. Vi skal gå forrest, tage ansvar og handle – og som kommune være driver på en bæredygtig udvikling,” udtaler borgmester i Aarhus, Jacob Bundsgaard, og fortsætter:

”Med vores nye møbelstrategi kommer vi til at ændre holdninger og adfærd internt og til at udfordre vores leverandører og samarbejdspartnere eksternt. Vi sætter miljømæssig, social og økonomisk bæredygtighed i centrum.”

 

Vil lave møbler af affald

Det er Aarhus Kommunes ambition, at møbler i det offentlige skal levere et positivt bidrag til kommunens CO2-regnskab gennem hensyn til brugernes behov, bæredygtighed, erhvervssamarbejde og professionalisme, oplyser kommunen.

Som del af den bæredygtige møbelstrategi vil kommunen blandt andet undersøge mulighederne for at bruge affald på kommunens genbrugsstationer til at fremstille nye møbler i stedet for at brænde det. Derudover vil kommunen undersøge mulighederne for at gøre det lettere at handle eller bytte genbrugsmøbler eller såkaldte reservedele på tværs af kommunens magistratsafdelinger.

Møbelstrategien er blandt andet udarbejdet på baggrund af Aarhus Kommunes erfaringer med eksisterende møbelaftaler og andre møbeludbud i det offentlige, EU, Nordisk Ministerråd, danske og internationale rapporter samt input fra markedet.

Den nye møbelstrategi er sendt i in- og ekstern høring mellem den 7. februar og den 9. marts. Det forventes, at den endelige strategi fremsættes i byrådsbehandling i april 2020.