November bød endelig på et fald i inflationen. Men det er skrøbeligt, for så længe energipriserne er utilregnelige, bør vi vente med den helt store fejring.
Som forbruger har det været umuligt ikke at opleve inflationen og de højere priser. Som virksomhed og producent har det samme gjort sig gældende, og det har været begrænset med godt nyt i et år med så mange udfordringer.
Men nu er der lidt godt at bringe, for ifølge Danmarks Statistik faldt inflationen – også kaldet forbrugerpriserne – i november til 8,9 procent. Det betyder, at niveauet er 8,9 procent højere end sidste år på samme tid. Men sammenligner man med oktober i år, så vil man se et fald i inflationen. Faktisk er det først gang siden december sidste år, at inflationen falder.
“Det er en gigantisk lettelse, at inflationen endelig falder. Danskerne har i år stået overfor den højeste inflation i 40 år, og det har gnavet sig dybt ind i danskernes pengepunge. Prisstigningerne har gjort det omkring 40.000 kroner dyrere for en gennemsnitlig dansk børnefamilie i årligt forbrug,” fortæller cheføkonom Jeppe Juul Borre, Arbejdernes Landsbank i en pressemeddelelse.
En skrøbelig tid
Selvom inflationen er faldet, er niveauet stadig langt over det, danskerne har været vant til. I de seneste mange år har inflationen ligget på omkring 1-2 procent på årsbasis. Til sammenligning rundede den 10 procent i oktober i år. Ifølge Jeppe Juul Borre udsigterne til yderligere fald i inflationen stadig skrøbelig.
Og hvor vi kan glæde os over et fald i inflationen, der forhåbentlig fortsætter nedad, så har russernes invasion af Ukraine som bekendt også haft indvirkning på energipriserne, som i sidste ende også har forplantet sig i varepriserne.
“Energipriserne er i massiv grad med til at definere retningen, og vi har den seneste tid set, hvor hurtigt energipriserne igen kan stige. Og det er på ingen måde usandsynligt, at de kan stige endnu mere,” vurderer Jeppe Juul Borre.
Foto: Unsplash