Nogle steder meldes der om stor interesse for at gøre brug af trepartsaftalen med lønkompensation, andre steder finder man det bedre at fyre.

Som følge af coronavirussituationen har mange arbejdsgivere i disse dage valgt at afskedige eller hjemsende medarbejdere med lønkompensation.

Trepartsaftalen om lønkompensation mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter gør det muligt for medarbejderen at beholde sit arbejde og den fulde løn, som staten så betaler 75 procent af – dog maksimum op til 23.000 kroner om måneden. Virksomheden betaler 25 procent af medarbejderens løn, og medarbejderen selv giver afkald på fem feriedage. Under hjemsendelsen kan virksomhederne ikke gøre brug af den hjemsendte arbejdskraft.

Aftalen gælder for lønmodtagere i private virksomheder, der som følge af Covid-19 står til at varsle afskedigelser for mindst 30 procent eller mere end 50 ansatte. For timelønnede betaler staten 90 procent af lønnen – dog maksimalt op til 26.000 kroner om måneden. Forudsætningen for at modtage hjælpen fra staten er, at virksomhederne undlader at varsle fyringer.

 

Stor interesse for statens støtte

Ordningen om lønkompensation møder stor interesse hos virksomhederne. Sådan lyder det fra organisationerne Dansk Erhverv og Dansk Industri på baggrund af tilbagemeldinger fra deres medlemsvirksomheder. Det skriver Finans.

Dansk Erhverv har i sidste uge lavet en rundspørge blandt sine medlemmer, hvoraf 1.091 har meldt tilbage. Heraf forventer 43 procent af at sende medarbejdere hjem med støtte fra staten, hvoraf mere end en tredjedel af de pågældende virksomheder allerede har gjort det.

Også hos Dansk Industri møder man stor interesse for ordningen. Her er ikke foretaget nogen rundspørge, men vicedirektør, Steen Nielsen, vurderer, at billedet er magen til Dansk Erhvervs hos Dansk Industris medlemmer.

”Vi bliver bestormet af henvendelser fra vores medlemsvirksomheder. Der er virkelig pres på telefonerne, og det er virksomheder i alle brancher og over hele landet, som står i en presset situation,” udtaler han til Finans, der desuden skriver, at også adm. direktør for Dansk Arbejdsgiverforening, Jacob Holbraad, oplever, at mange virksomheder ønsker at bruge ordningen.

 

Mange virksomheder vil ikke afholde sig fra fyringer

På trods af trepartsaftalen er fyringer mere attraktive for knap halvdelen af landets små og mellemstore virksomheder. Det viser en ny rundspørge foretaget af organisationen for små og mellemstore virksomheder SMVdanmark. Det skriver Børsen.

Rundspørgen er foretaget blandt 11.000 medlemmer og er baseret på 2.200 svar. Til spørgsmålet om, hvorvidt virksomhederne forventer at gøre brug af lønkompensation svarer 45 procent nej. 22 procent svarer ja. En femtedel af respondenterne finder lønkompensation irrelevant.

”Men incitamenterne taler mest for at fyre. Beløbsgrænserne på 23.000 og 26.000 kroner tager ikke sociale omkostninger som blandt andet forsikringer, pension og feriepenge med. Reelt står mange virksomheder tilbage med en dækning på 50 procent af personaleomkostningerne. Når ingen ved, hvor længe det varer, vil mange virksomheder ikke afholde sig fra fyringer,” udtaler cheføkonom i SMVdanmark, Mia Amalie Holstein, til Børsen.

Det forventes at trepartsaftalens ordning om lønkompensation åbner for ansøgninger i indeværende uge.