Nyt høringsforslag fra Nordisk Miljømærkning

Nordisk Miljømærkning har udarbejdet et høringsforslag til reviderede kriterier for svanemærkning af produktgruppen ’møbler og inventar’ med fokus på cirkulær økonomi.  

Nordisk Miljømærkning, som Miljømærkning Danmark er den danske afdeling af, har ansvaret for Svanemærket og EU-Blomsten i hele Norden.

Den nordiske miljømærkningsvirksomhed har netop udsendt et forslag til reviderede kriterier for svanemærkning af møbler og inventar. Forslaget har fokus på at fremme den cirkulære økonomi i blandt andet møbel- og designbranchen.

Heidi Bugge, som er senior miljøekspert i Miljømærkning Danmark, forklarer om de nye, revurderede kriterier:

”Kravene til miljømærkede produkter og serviceydelser evalueres og skærpes regelmæssigt på baggrund af den nyeste viden og udviklingen i markedet. Når kravene revideres, skal alle miljømærkede varer og serviceydelser revurderes og dokumentere, at de lever op til de nye krav. Når du vælger miljømærkede varer og serviceydelser, er du derfor med til at drive produktudviklingen i en mere bæredygtig retning. I denne proces er der generelt fokus på cirkulær økonomi, og i forhold til møbler er dette et af de meget vigtige aspekter.”

I det nye høringsforslag stilles der blandt andet krav til, at møblet skal være konstrueret, så de enkelte komponenter og indgående materialer let kan separeres uden brug af specialværktøj for at forenkle reparation, renovering og genbrug. Der stilles også krav om garantiperiode, opdaterede kvalitetskrav samt ændringer i kravene til brugen af kemikalier.

I forbindelse med høringsforslaget afholder Miljømærkning Danmark et dialogmøde, hvor de deltagende får præsenteret forslaget og har mulighed for at stille uddybende spørgsmål. Mødet afholdes den 4. marts 2020 hos Miljømærkning Danmark i Nordhavn i København.

Det er muligt for alle at afgive kommentarer til høringsforslaget. Det skal ske inden den 17. april 2020.

Du kan se høringsforslagene her.