Der er faldet dom i Østre Landsret i ankesag om kopiering af plantekasse. En vigtig sejr for dansk design, lyder det fra direktøren.

Ferm Living har den 22. april 2022 fået medhold i ankesagen mod Coop og underleverandøren Wolly & Co. Sagen omhandler krænkelse af både ophavs-, markedsførings- og designrettigheder, da de detailhandlen producerede og solgte kopier af Ferm Livings Plant Box i 2017-18.

Den oprindelige dom er fra oktober 2020 i Sø- og handelsretten, hvor den danske designvirksomhed anklagede Coop for at have kopieret deres populære plantekasse, Plant Box. Her vandt Coop første runde af retssagen, men Ferm Living valgte som bekendt at anke sagen.

”Det er en vigtig sejr. Men jeg ved, at der lander en håndfuld lignende kopisager på mit bord alene den næste uge. Det er ikke bare Coop, der efterligner danske designprodukter – det gør Coops konkurrenter i branchen også. Det skal vi have sat en stopper for. Specielt i et land som Danmark, der profilerer sig på design af høj kvalitet, bør vi ikke acceptere en så åbenlys og systematisk kopiering,” siger Peter Vedel, direktør i Ferm Living, i en pressemeddelelse.

Afgørelsen betyder, at Coop og Wolly & Co. skal betale både tabt fortjeneste og sagsomkostninger til Ferm Living for 2,8 mio. kroner.

 

Ingen ændring af praksis

Da den oprindelige sag kørte i 2018 i Sø- og handelsretten, nedlagde Ferm Living 11 påstande mod Coop og underleverandøren. Men i den netop afgjorte ankesag fik designvirksomheden medhold i flere anklagepunkter.

Coop vil ikke tage sagen videre til Højesteret, men udtaler, at de tager sagen til efterretning.

“Vi er i forvejen ekstremt opmærksomme på, at vi ikke køber varer, der krænker nogens rettigheder. Den aktuelle sag viser, der er flere fortolkninger af det, men det får ikke nogen som helst konsekvenser for måden, vi køber varer på,” siger Jens Juul Nielsen.

Det er ikke første gang, en dansk supermarkedskæde er blevet dømt for at krænke rettighederne for en designvirksomhed. I 2021 blev ernæringsekspert og tv-vært Christian Bitz dømt for at kopiere stentøj af keramiker Kasper Würtz. Og i 2020 blev Netto dømt for at kopiere keramiker Anne Blacks arbejde.

 

Foto: Ferm Living