I august steg det samlede forbrugerprisindeks med 1,4 procent i forhold til samme måned året før. Det er blandt andet prisstigninger på elektricitet og husleje, der trækker inflationen op. Der er dog fortsat grund til at være optimistisk på forbrugets vegne.

Inflationen udgjorde 1,4 procent i august, som er 0,3 procentpoint højere end i juli. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. Det er blandt andet prisstigninger på elektricitet og husleje, der trækker inflationen op. Varer derimod er kun steget 0,3 procent i gennemsnit det seneste år.

Tallene bør ifølge cheføkonom Jeppe Juul Borre fra Arbejdernes Landsbank ikke give anledning til panik:

“Den højere inflation i august er mest af alt af teknisk karakter, og man skal holde tungen lige i munden i tolkningen af dagens tal. Priserne faldt rent faktisk i august i forhold til juli. Men da inflation måles ved årlige prisstigninger, så stiger inflationen simpelthen, fordi priserne faldt endnu mere i august sidste år. I bund og grund holder inflationen sig lav, og det er godt nyt for danskerne,” skriver han i en kommentar.

Forbrugernes købekraft er i rigtig god form
Kerneinflationen – som viser prisstigningerne eksklusiv energi og ikke-forarbejdede fødevarer – udgjorde 1,2 procent i august. Det svarer også til en lille stigning i forhold til juli måned, hvor kerneinflationen blev opgjort til 1,0 procent.

“Set med de positive briller er der i øjeblikket kun et svagt opadgående inflationspres i dansk økonomi. Det er en udvikling, der er rent guf for de danske forbrugere,” skriver Tore Stramer, cheføkonom i Dansk Erhverv og slutter:

“Kombinationen af en relativt høj lønvækst og en fortsat lav inflation betyder, at forbrugernes købekraft nu er i rigtig god form. Det, kombineret med en fortsat stigende beskæftigelse og et let faldende renteniveau, betyder, at der fortsat er rigtig god grund til at forvente en fremgang i forbruget.”

Foto: Unsplash