Ud fra principper som ’Helende arkitektur’ og evidensbaseret design er den unge designer Lise Vester ved at skabe sig en profil i branchen. Hendes håb er, at hun også fremadrettet kan udføre sine design med kunsthåndværkere og producenter, så designet kan komme ud og gøre en forskel for mennesker.
Lise Vester
MA Design Products & Furniture, Royal College of Art
Hvad er din baggrund, og hvorfor er det netop designfaget, som du har kastet din kærlighed på?
Jeg er møbel- og produktdesigner og nyligt hjemvendt fra London, hvor jeg studerede MA Design Products på Royal College of Art.
Før jeg vidste, at jeg ville være designer, troede jeg, at jeg måske skulle være sygeplejerske. Men efter et højskoleophold på Krabbesholm fandt jeg ud af, at jeg sagtens kunne kombinere kreativitet med design, som fremmer trivsel for andre mennesker.
I 2011 døde min moster på Anker Fjord Hospice. Det var her, jeg for alvor mærkede, hvordan design og ’Helende arkitektur’ kan støtte mennesker i forskellige livsfaser. Oplevelsen har været med til at forme mig som menneske og designer. Jeg har nu en designmission om at designe produkter, som fremmer livskvalitet, som jeg selv oplevede det dengang på Anker Fjord Hospice.

Hvordan vil du beskrive din tilgang til designfaget?
Min arbejdsproces er meget analytisk, men også meget undersøgende og eksperimenterende.
Jeg arbejder både ud fra teori og praksis, særligt med designprincipper fra ’Helende arkitektur’ og evidensbaseret design, hvor baggrundsstudiet danner selve fundamentet for det endelige design.
Derudover forsøger jeg altid at lytte, samarbejde og lære fra andre professionelle. Tværfaglig viden er ofte med til at skabe innovative design.
To kriterier, jeg altid sætter for mit design er, at det skal være sanseligt og æstetisk. Når design både kan give os kropslige og reflekterende oplevelser – tale til krop og sind – tror jeg på, at design bliver meningsfyldt for mennesker. Vi kan meget bedre relatere til designet og tillægge det værdi. Derudover må design også gerne have et twist eller humoristisk lune, som øger lysten til at undersøge designet.

I 2021 lavede du dit afgangsprojekt fra Royal College of Art i London – The Dream View.
Hvilke produkter består projektet af, og hvilke overvejelser ligger til grund for produkterne?
The Dream View er bygget på ønsket om at skabe dialog og fokus på mental sundhed, som har været i drastisk forværring på globalt plan, særligt under Covid-19.
Mental sundhed kan være svær at se, føle og forstå. Derfor ville jeg designe en kollektion, som kunne skabe sanselige og æstetiske oplevelser, som skaber rum til refleksion.
Resultatet blev en bænk, en glaskugle og en tekstillampe, som skaber tre forskellige meditative måder at observere himlen på.
Det første design er en offentlig bænk, som står udenfor. Bænken reflekterer himlen og lader os kigge direkte op i den, mens vi sidder i en hvilende positur.
Det næste design er en glaskugle, som står i vinduet. Glaskuglen skaber en magisk projektion af livet ude foran vinduet, og giver os en ny måde at se verden og os selv på.
Det sidste design er en sanselig tekstillampe, som står indenfor. Forskellige tekstiler imiterer himlens atmosfæriske farver, i tilfælde af at vi er skærmet fra direkte udsyn til himlen.
Med serien håber jeg at bringe himlen og refleksion tættere på folks hverdag, så det er lettere at tage små ’mindfulle’ pauser i løbet af hverdagen, mens vi passer på os selv.

Hvordan oplever du det at være ung iværksætter i design- og møbelbranchen?
Efter at have tilbragt nogle år i udlandet, og at jeg nu føler mig endnu mere specialiseret i mit fag med nye kompetencer, jeg kan bidrage med, er jeg helt begejstret for at starte nye spændende samarbejder op, hvilket jeg også allerede har gjort.
Dermed sagt er det heller ikke nogen hemmelighed, at der er rigtig mange dygtige designere derude, og at pladserne føles få, samtidig med at vi måske ikke har brug for mere nyt design. Men så længe, at man har noget på hjertet at kæmpe for, og der er eksperimenterende og gennemarbejdede tanker bag designet, er der altid plads til forbedringer og forandringer i branchen, hvilket jeg gerne vil bidrage med.
Hvad er dine planer for fremtiden?
I fremtiden håber jeg, at jeg fortsat vil lære og udvikle mig og møde nye spændende og dygtige mennesker at samarbejde med, som jeg har gjort det indtil nu.
Da det er mennesker, jeg designer til, er det også vigtigt for mig at designe med dem. Derfor drømmer jeg om en designpraksis, hvor jeg kan undersøge og formidle brugernes stemme på et endnu højere plan, kombineret med bæredygtige og æstetiske kvaliteter.
Alt dette håber jeg at gøre i tætte samarbejder med superdygtige kunsthåndværkere og producenter, som kan udvikle og producere designet, så det kan komme ud til mennesker, der hvor det kan gøre en forskel.

Lise Vester udstiller i øjeblikket hos pej gruppen i pej galleri.
pej galleri er placeret i pej gruppens store entre, hvor der løbende er udstillinger med nye iværksættere i design-, møbel- og modebranchen.
Foto øverst: The Dream View, foto af Cecilie Jegsen på Holbæk Observatorie december 2021. Lise Vester, foto af Jonas Swienty