På uddannelsen Tekstildesign, -håndværk og formidling bliver de studerende løbende koblet sammen med interiør– og modebranchen. Det er altafgørende at skabe en forbindelse mellem de studerende og professionsfeltet, forklarer underviser Jane Ingerslev, som bakkes op af de studerende.  

På Via Design & Business på Campus i Herning uddanner de fremtidens tekstildesignere og formidlere på professionsbacheloren Tekstildesign, -håndværk og formidling.

Gennem uddannelsen får de studerende speciale i at udvikle fremtidens strik, print, væv og broderi med analoge og digitale teknikker til både interiør og beklædning.

Som det allerførste på studiet bliver de studerende på 1. semester præsenteret for projektet ’Overflader’. Her skal de studerende på baggrund af observationer af forskellige overflader udvikle 20 tekstildesign i de fire tekstile fag: print, strik, væv og broderi. Et af projektets vurderingskriterier er, hvordan de studerende evner at arbejde eksperimenterende, innovativt, bevidst og kritisk.

Tidligere er nogle af de studerendes design fra projektet blevet udvalgt til at indgå i den tyske messe Heimtextils trendbog for 2021/22. Det vækker stor glæde hos uddannelsen, at de studerende tidligt bliver profileret og koblet sammen med den branche, som de senere skal ud at være en del af.

”Det er naturligvis utrolig godt og en dejlig anderkendelse, at de studerendes tekstildesign allerede på 1. semester ligger på så højt og professionelt niveau, at branchefolk er interesseret i det. På denne måde er der en meget direkte forbindelse mellem undervisningen og professionsfeltet,” lyder det fra underviser på uddannelsen Jane Ingerslev.

 

Eksterne samarbejder, messer og praktikforløb har høj prioritet  

Ifølge Jane Ingerslev er netop koblingen mellem de studerende og interiør- og modebranchen vigtig gennem hele uddannelsesforløbet på tre et halvt år.

Derfor bliver messedeltagelse og -udstilling, virksomhedsbesøg og samarbejder med virksomheder fra de to brancher prioriteret højt. Blandt andet har uddannelsen egen udstilling- og salgsstand på Premiere Vision-messen i Paris og laver mange forskellige samarbejder med eksterne virksomheder – tidligere har de studerende blandt andet samarbejdet med Karup Design, og i bachelorprojekter arbejder de studerende sammen med eksterne virksomheder, eksempelvis har en studerende tidligere samarbejdet med Korridor Design.

”De studerendes undervisning er primært projektorienteret, og her har vi stort set i alle projekter eksterne samarbejder. Vi har blandt andet haft et samarbejde med Södahl, som var udformet som en konkurrence, hvor Södahl købte vinderdesignet og lod det indgå i deres kollektion,” fortæller Jane Ingerslev, der udover de industrielle samarbejdspartnere også fremhæver samarbejder med museer.

Også de to praktikforløb under uddannelsen giver stor værdi. Jane Ingerslev forklarer, at praktikforløbene har givet de studerende relevante studiejobs og for nogle har det også resulteret i fastansættelser efter endt studietid.

Studerende finder koblingen værdifuld

Spørger man de studerende på Tekstildesign, -håndværk og formidling er de ikke i tvivl om, at de mange typer af koblinger til branchen skaber stor værdi – både under uddannelsen, og når de studerende skal ud at finde job efterfølgende.

”Som studerende giver det rigtig god mening, at vi hele tiden har fokus på, hvordan vi samarbejder med industrien. At vi ikke arbejder på vores egne ’lukkede’ projekter, men hele tiden kobler projekterne til virksomheder udenfor uddannelsen og hermed får et reelt indblik i, hvordan virksomheder arbejder, og hvad de efterspørger,” lyder det Emma Louise Larsen, der er studerende på 3. semester.

Hendes studiekammerat Annika Lykke Lund deler samme opfattelse. Hun fremhæver, at hun ofte går med tanker om, hvad hun skal ende ud med at beskæftige sig med – noget, som den konstante kobling til branchen hjælper med.

”Jeg overvejer meget, hvad jeg skal ende ud med at arbejde med, når jeg er færdig med uddannelsen. Det gør jeg, fordi jeg løbende bliver præsenteret for branchen, og hvad tidligere studerende arbejder med. Derudover har jeg indtryk af, at praktikforløbet giver rigtig godt indblik i, hvordan det er at arbejde med faget i praksis,” forklarer Annika Lykke Lund.

 

Studerende fra Tekstildesign, -håndværk og formidling udstiller nu hos pej gruppen i ’pej galleri’ med udvalgte design fra projektet ’Overflader’.

pej galleri er placeret i pej gruppens store entre, hvor der løbende er udstillinger med studerende og nye iværksættere i design-, møbel- og modebranchen.