Årets resultat skyder i vejret hos designikon

Tallene taler deres tydelige sprog i det netop offentliggjorte årsregnskab for en anerkendt dansk designvirksomhed. Årsresultatet stiger markant og sætter rekord.

”I februar troede vi, at vi var på vej med det stærkeste regnskab nogensinde. Men så kom corona. Der frygtede vi, at det ville blive det værste regnskab nogensinde. Der var tre uger, hvor stort set alting stod stille. Men da vi står i midten af april, begynder det at gå rigtigt stærkt. Vi kan se, at vi er vokset på det digitale salg og på vores eksportmarkeder.”

Sådan forklarer direktør hos Skagerak Denmark A/S, Jesper Panduro, om det turbulente første halve år af 2020. Nu er regnskabet, der er gældende fra den 1. juli 2019 til den 30. juni 2020, netop blevet offentliggjort, og det viser, at Skagerak er kommet godt gennem krisen – endda med et bedre resultat end nogensinde før.

Bruttofortjenesten stiger med knap 8 mio. kroner og lander på 39,1 mio. kroner i 2019/20 sammenlignet med 30,9 mio. kroner i 2018/19.

Årets resultat når nye højder og ender med et rekordresultat på 9,5 mio. kroner i 2019/20 mod 2,5 mio. kroner i 2018/19.

Også egenkapitalen stiger – fra 16,1 mio. kroner i 2018/19 til 25,5 mio. kroner i 2019/20.

 

Eksporten vækster

Det er især salget til udlandet, som skaber væksten, forklarer Jesper Panduro:

”De seneste år har vi været gode til at bevæge os fra et sted, hvor Danmark fyldte halvdelen af omsætningen til, at vi nu har et langt større publikum i udlandet. Vi kan se på alle vores eksportmarkeder, at vi har store vækstrater, som også er fortsat efter regnskabets afslutning,” fortæller han og fortsætter:

”I 2010 havde vi en eksportandel på cirka 25 procent. Når jeg ser på det i dag, hvor vi har næsten 60 procent eksportandel, og vi har en ligevægt mellem have- og indendørsmøbler, så har vi fået en mere solid forretning, der ikke er så risikofyldt.”

Balance mellem formål og profit

Ifølge Jesper Panduro skal Skagerak ikke udelukkende drives med profit for øje. Derfor lægger han vægt på, at virksomheden i det seneste år er blevet recertificeret som B Corporation – en ny form for virksomhed, hvor der er balance mellem formål, herunder påvirkning af medarbejdere, partnere, kunder, lokalsamfund og miljø og profit.

“Jeg plejer at sige, at profit er et fattigt mål for succes. Vi skal måle på, hvordan vi som virksomhed agerer med samfundet og fungerer i det. For når du er i en virksomhed, så har du en påvirkning. Og du vælger egentlig ret langt hen ad vejen, hvordan den påvirkning skal være. Det kræver et bevidst valg om, hvordan man vil være. Hos os har vi sagt, at vi driver en ansvarlig virksomhed. Vi ved også godt, at det er vigtigt at have en solid økonomi. Så kan du tage større risici, og du kan have mere tålmodighed med forandringer og forbedringer,” lyder det fra direktøren.

I regnskabet fremgår det, at de første måneder i regnskabet for 2020/21 giver god grund til at forvente et positivt resultat på niveau med 2019/20.

Hovedaktiviteten hos Skagerak Denmark A/S består i design og salg af møbler, interiør og accessories til inde- og udebrug.

 

Foto: Skagerak Denmark A/S