Under tvangslukningerne i forbindelse med corona blev særligt butikkerne i landets storcentre hårdt ramt. En ny analyse viser, at nedlukningerne har været en dyr affære i tabt omsætning for de danske centerbutikker. 

Det er nu ved at være et stykke tid siden, at landets gadestrøg og butikscentre lå øde hen grundet tvangslukninger i forbindelse med Covid-19. Nu viser en nye analyse foretaget af EjendomDanmark, hvor slemt nedlukningerne har ramt de danske centerbutikker.

Butikkerne i landets storcentre blev særligt hårdt ramt af nedlukningerne, da de var lukket i længere perioder end butikkerne på gaderne. Helt konkret peger analysen på, at butikkerne i storcentrene har mistet 20-25 mia. kroner i omsætning grundet coronanedlukningerne. Til sammenligning omsætter butikkerne i de danske storcentre normalt for 60-70 mia. kroner om året.

”Det er voldsomt at se den samlede regning. Så store tab indhenter du ikke, og der er ingen lette løsninger. Coronatiden var en barsk periode for både butikkerne og centre. Heldigvis stod man de fleste steder sammen om at finde en vej igennem krisen. Men vi skal også som samfund erkende, at der er områder, hvor kampen mod corona har haft meget store konsekvenser,” udtaler Jannick Nytoft, adm. direktør i EjendomDanmark, i en pressemeddelelse.

 

Skæve hjælpepakker: Ikke tiltrækkelig kompensation

Ifølge EjendomDanmark har en anden udfordring været, at butikkerne i storcentrene oplevede større problemer end andre virksomheder med at modtage kompensations- og hjælpepakker i forbindelse med Covid-19.

I foråret 2020 viste et estimat fra EjendomDanmark, at to ud af tre butikker i storcentrene ikke kunne få tilstrækkelig kompensation på grund af teknikaliteter og juridiske spidsfindigheder i hjælpepakkernes opsætning.

”Nogle butikker kunne kompensere ved at satse på handel via digitale kanaler, men det er ikke alle, der kunne det – og hvor det var muligt, krævede det stadig en markant omstilling,” siger Jannick Nytoft.

Han forklarer, at der ligger en tikkende bombe under mange butikker, der nu står på et skrøbeligt, økonomisk grundlag.

”Udskudt moms og en dækningsafgift er to faktorer, der lurer forude. Det skal ikke underkendes, at det kan blive svært for mange virksomheder, når de regninger skal betales. For selv med eksempelvis Folketingets aftale om tilbagebetaling af den udskudte moms vil flere – særligt de små – butikker blive udfordret,” uddyber han.

Under de otte måneder med nedlukninger af de danske storcentre faldt besøgstallene med omkring 50 procent.