Detailsalget tonser derudad: Feriepenge udløser forbrugsfest

I oktober 2020 stiger detailsalget så meget, at det er den næsthøjeste stigning nogensinde. “Man fristes til at sige wow,” lyder det fra en cheføkonom. 

Detailsalget er steget helt massivt i oktober måned, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Helt nøjagtigt er det samlede detailsalg steget med 8,2 procent siden september, når man korrigerer for prisudvikling, sæsonudsving og effekten af handelsdage, hvilket er den næsthøjeste stigning, der nogensinde er blevet målt.

“Ser man bort fra maj måned i år, hvor detailsalget steg med hele 9,6 procent efter genåbningen, så der tale om den største fremgang i statistikkens 20-årige levetid. Dertil lå detailsalget i oktober på det højeste niveau nogensinde. Man fristes næsten til at sige wow,” siger Tore Stramer, der er cheføkonom i Dansk Erhverv, til Finans.

Ifølge Danmarks Statistik er detailomsætningen i oktober 2020 13,6 procent højere end samme måned sidste år. Den største fremgang var at finde i salget af varer fra gruppen ‘andre forbrugsvarer’, som var 19,4 procent højere i oktober 2020 end i oktober 2019.

 

Vi skal takke feriepengene

De seneste tal viser ifølge Finans, at mere end 50 mia. kroner i feriepenge er blevet udbetalt i begyndelsen af oktober, og det er særligt disse penge, forbrugerne har brugt i oktober. Særligt viser tal fra Danmarks Statistik, at forbrugerne har fornyet garderoben.

Detailsalget med beklædning mv. er steget med 13,5 procent fra september til oktober 2020, mens salget af andre forbrugsvarer er steget med 11,6 procent i samme periode.

“Feriepengene er kommet detailbranchen massivt til gode i oktober. Og navnlig varer som elektronik, ting til hjemmet og tøj og sko fik et kraftigt løft – især i starten af måneden,” siger Louise Aggerstrøm Hansen, privatøkonom i Danske Bank.

Danmarks Statistik skriver dog også, at man skal huske på, at feriepengene er et engangsbeløb, hvorfor det forventes, at detailsalget ikke kan holde det samme niveau de næste måneder.