Onlinesalget er vækstet til nye højder, mens mange fysiske butikker kæmper. Nu vil de to butikskæder Bahne og Jysk tage et opgør om deres huslejer.
Efter et år, hvor coronapandemien har sat dagsordenen, har detailhandlen oplevet både op og nedture. Onlinehandlen er eksploderet, mens nedlukningen har ramt de fysiske butikker, og antallet af tomme butikslokaler er steget, så 7,9 procent af butiksarealerne i Danmark stod tomme i januar 2021 ifølge Ejendomdanmark.
Nu fortæller retaildirektør hos Jysk Mikael Nielsen til Finans, at han mener, at huslejeniveauet skal skæres ned på langt sigt.
”Vi vil ikke betale en ublu pris for at ligge et givent sted. Så må vi genforhandle, når kontrakterne skal fornyes, og hvis vi ikke kan det, så må vi finde et andet sted, der er bedre,” udtaler han til mediet.
Ifølge Mikael Nielsen er huslejen i flere af Jysks butikker blevet sat for højt op til et urealistisk niveau.
Også hos boligkæden Bahne, der har 22 butikker rundt om i landet, mener adm. direktør Jacob Bahne Sørensen, at udlejernes priser er for høje.
“Hvis vi ikke kan få udlejeren i tale, så må vi jo opsige butikken,” fortæller han til Finans.
Erhvervsmægler og adm. direktør i Colliers Peter Winther, mener, at de store kæder har en oplagt mulighed i forlængelse af krisen for at få forhandlet bedre vilkår. Ifølge ham er det lejers marked, hvor de store har mulighed for at presse udlejerne og få bedre vilkår – blandt andet ved at true med at flytte.
Ikke overraskende er det i København Centrum, at huslejen for butikker er højest. Her ligger bruttolejen pr. kvadratmeter årligt på 3.275 kroner, mens den i Region Sjælland ’kun’ ligger på 1.250 kroner. Huslejen på butikker udvikler sig dog ifølge Ejendomdanmark fladt sammenlignet med udviklingen i huslejen på boliger og kontorer, der er steget markant de seneste år.
Foto: Unsplash