Ifølge nye tal fra Ejendomstorvet.dk står der et rekordhøjt antal af butikslokaler tomme rundt i landet.

De danske handelsstrøg rundt i landet fyldes med flere og flere tomme butikslokaler. Da de velkendte legetøjskoncerner Fætter BR- og Toys’R’Us blev erklæret konkurs, og Stof 2000 valgte at lukke 15 butikker, nåede antallet af tomme butikslokaler et historisk højt niveau. Det viser sig, at der i dag er tre gange så mange tomme butikslokaler som før finanskrisen. Sådan lyder konklusionen fra Ejendomstorvet.dk.

Specielt i Nord- og Sydjylland fylder de tomme butikslokaler strøgene. Tomgangen i Nordjylland er på 8,2 procent og højest i Sydjylland på 9,2 procent. I Storkøbenhavn er det laveste antal af tomme butikslokaler med 4 procent.

”Vi ser i øjeblikket, at de store kæder inden for udvalgsvarer har fokus på at være i København og andre af de største byer. Detailhandlen har gennem flere år været ramt af øget nethandel, og højkonjunkturen har nok holdt en del butikker oppe, men nu klinger den måske af, ” siger Frank Heskjær, chef for detailhandel i mæglervirksomheden EDC Erhverv Poul Erik Bech.

Modsat går det for de tomme kontorer og industrilokaler, som der bliver færre af.

”Det er næsten stik modsat udviklingen for øvrige erhvervslokaler: Tomgangen for lager- og produktionslokaler er tilbage på niveauet før krisen, og andelen af tomme kontorer er faldet markant siden toppunktet i 2012. For butikslokaler eksploderede tomgangen fra 2 procent til 6 procent – og her er den blevet liggende gennem seks-syv år, opsving eller ej. Zoomer vi ind på tallene, faldt tomgangen en smule fra 2015-2017, men er nu steget fire kvartaler i træk og ligger på 6,3 procent,” siger Mette B. Dehn, kommunikationsansvarlig i Ejendomstorvet.dk, i en pressemeddelelse.

Ejendomstorvet.dk har Danmarks største udvalg af ledige lejemål. De indsamler data fra alle landets erhvervsmæglere, en række pensionskasser, ejendomsselskaber og ejendomsadministratorer.