Pilen peger fortsat ned for de danske eksportmarkeder, som tager et dyk til 47,7 på PMI-indekset i oktober fra 48,9 i september. Aktivitetsniveauet er således aftagende for tredje måned i streg.


Nu accelerer nedturen på de danske eksportmarkeder. Det viser Danske Banks seneste eksportbarometer, der netop er udkommet. Dermed fortsætter den nedadgående tendens, og for tredje måned i træk falder aktiviteten på de danske eksportmarkeder og endnu mere end sidste måned.

Kronen er styrket over de sidste måneder, men den er fortsat relativt svag. Derfor opretholder danske eksportvirksomheder en vis konkurrencefordel. Det kan blive vigtigt i den kommende tid, hvor efterspørgsel i stigende grad vil være den begrænsende faktor for produktionen.

Modvinden ses især hos de europæiske landes industrivirksomheder, som fortsat er hårdt prøvet – og igen er det Tyskland, der er i front for den negative udvikling. Således melder de tyske virksomheder om det største månedlige fald i ordreindgangen siden de første coronanedlukninger, og før det skal vi helt tilbage til finanskrisen for at finde større fald. Produktionen aftager også i et hurtigere tempo end seneste måned.

Overordnet set peger pilen fortsat ned for eksportbarometeret. Ligesom herhjemme er der stadig ikke kommet styr på inflationen i mange af vores samhandelslande. Inflationen og nye pengepolitiske stramninger vil fortsætte med at dæmpe den globale efterspørgsel, og dermed påvirke ordreindgangen, aktiviteten og salgsvilkårene for danske eksportmarkeder.

Medvind i den amerikanske industri

Den amerikanske industri er i fremgang, men i mindre grad end den seneste måned. PMI indekset er nu 50,4 og skal ikke falde særlig meget mere, inden de amerikanske industrivirksomheder også vurderer aktiviteten som faldende. Amerikansk industri har indtil nu har klaret sig fint trods den globale efterspørgselsmodvind, og pengepolitiske stramninger for at tæmme inflationen. Fremadrettet forventer vi, at også aktivitetsniveauet i amerikanske virksomheder skal begynde at falde. Det bliver dog ikke så slemt som i europæiske virksomheder, som kæmper med energikrise.

 

Hvad er PMI?
PMI står for Purchasing Managers Indeks eller på dansk indkøbschefernes indeks. I Eurozonen baserer det samlede PMI-indeks sig på svar fra 4500 virksomheder. De svarer på, hvordan det går med produktionen, ordreindgangen, antallet af ansatte, priserne og meget mere i denne måned i forhold til måneden før. Et PMI-tal over 50 indikerer vækst i økonomien, mens et tal under 50 tyder på vækstdyk. Kilde: Børsen

Foto: Unsplash