Brudte leveringskæder og ukendt lange ventetider er efterhånden blevet hverdag i den danske træ- og møbelindustri. Nu strammes skruen yderligere af krigen i Ukraine.

Rusland og Ukraine er storleverandører af træ til den danske træ- og møbelindustri. Ukraine leverer omtrent 50 procent af det egetræ, vi bruger i Danmark. Rusland, som producerer store dele af det lærketræ og birkekrydsfiner, vi importer, er ramt af omfattende sanktioner fra EU. Ruslands invasion af Ukraine har betydet totalt forsyningsstop, og fremtiden er aldeles usikker.

Ifølge Lærke Flader, der er branchedirektør i Træ- og Møbelindustrien under Dansk Industri, er det er en hårdt presset industri, som nu bliver yderligere presset.

“Vi bakker fuldt op om sanktionerne, som blandt andet indebærer import af russisk træ, men det er dråben, som gør krisen komplet for træ- og møbelindustrien,” fortæller Lærke Flader til Finans.

 

Et hårdt slag for branchen

Der var allerede forsyningsproblemer, før krigen i Ukraine brød ud. Corona-pandemien har i lang tid skabt problemer for import inden for næsten alle brancher. Det er et klassisk problem med udbud og efterspørgsel og lange leveringstider, manglende sendinger samt totalt salgsstop har været nogle af de konsekvenser, der har ramt danske virksomheder.

Mange virksomheder inden for bolig og byggeri kom ellers styrkede gennem pandemien trods lange importtider. Nu betyder krigen i Ukraine, at virksomhederne lægges under fornyet pres.

Hos det danske møbelfirma FDB Møbler tog man allerede konsekvensen under corona-krisen, og begyndte at opbygge et fremtidssikret lager.

“Det er selvfølgelig en stor udfordring, at der er mangel på især FSC-certificeret egetræ, da vi jo kun bruger den type træ. Vi er dog i den situation, at vi gennem en længere periode har bygget vores lager op. P.t. har vi derfor ikke de store udfordringer, men vi er sikre på, at vi får det, hvis situationen ikke forandrer sig. Vi arbejder selvfølgelig også med alternative træsorter, som er mere tilgængelige,” udtaler Ole Kiel, CEO hos FDB Møbler, til 365DESIGN og fortsætter:

”At spå om den fremtidige leveringssituation på træ er nok svært. Man kan have sortsyn eller tage det optimistisk og gøre noget ved de ting, der er os mulige, og så handle ud fra det.”

 

Et problem uden løsning

Priserne på træ var i forvejen presset højt op, men med fuldkommen brudte forsyningsbånd østfra, er det kun krystalkugler, der kan spå om, hvilket prisniveau vi lander på – og hvem der kommer til at hænge på regningen.

“Sanktionerne kommer oveni i et pres fra kinesiske, primært statslige virksomheder, som opkøber europæisk træ, omdannelsen af danske statslige produktionsskove til naturskove og så eftervirkninger fra corona-krisen og de logistikproblemer, der er kommet deraf,” siger Lærke Flader.

Og der er ikke nogen hurtig og nem løsning på problemet, for det tager tid at plante nye skove til møbelproduktion, og så længe krigen i Ukraine ikke har nogen afslutning, er alt uvist.

 

Foto: Unsplash