18 stole lavet af plastdele fra biler har nu opnået det officielle miljømærke EU-Blomsten. Møbelproducenten bag fortæller om den omfattende og udfordrende proces for at komme i mål med mærkningen.   

Hos møbelproducenten Randers+Radius kan de nu fejre, at de efter to års intenst arbejde er nået i mål med at få deres 18 Mood 100%-stole til at leve op til skrappe miljø- og kemikaliekrav. Møbelproducenten, der leverer møbler til kontraktmarkedet, har opnået det officielle europæiske miljømærke EU-Blomsten, også kendt som EU Ecolabel. Det oplyser Randers+Radius i en pressemeddelelse til 365DESIGN.

”Vi er stolte over at være med helt i front på miljøvenlige møbler til kontraktmarkedet. Det, mener vi, er fremtiden. Vi ser frem til at kunne imødekomme kundernes ønske om at vælge blandt de miljømæssigt bedste møbler uden at gå på kompromis med æstetik og kvalitet,” lyder det fra produkt- og miljøchef Lars Andersen.

 

Omfattende proces: Et skridt frem og to tilbage

Produkt- og miljøchefen lægger ikke skjul på, at det har været en lang og omfattende proces at leve op til mærkningens mange krav.

”Ikke mange er klar over, hvor omfattende en proces det er at opnå miljømærket EU-Blomsten på en stol. Forestil dig en stol, hvor alle delene er skilt ad og ligger på gulvet foran dig. Du ser et sæde, et ryglæn, et stel, skruer, fodpropper, træ- og skumdele og polstring. Derudover er der maling og lim. I forbindelse med certificeringen med EU-Blomsten bliver de enkelte dele nøje gennemgået og skal opfylde miljøkrav. Hvis bare én lille del ikke godkendes, så bliver stolen det heller ikke,” forklarer Lars Andersen.

Under arbejdet med at opnå licens til EU-Blomsten stødte Randers+Radius på flere udfordringer undervejs. Flere gange måtte de ifølge produkt- og miljøchefen tage et skridt frem – og så to tilbage.

”Lige når vi troede: ’Nu er den der’, så stødte vi på en ny udfordring. De strenge krav til VOC-emissioner samt efterlevelse af grænseværdier på skadelige indholdsstoffer er mærkværdigvis noget, som en del af industrien har svært ved at imødekomme. Vi skulle eksempelvis ud og finde en ny pulvermaling, ny emissionsfri lim og en ny leverandør af skum til vores sædepolstringer,” fortæller Lars Andersen.

 

Plastaffald fra bilindustrien får nyt liv

Skallen på stolene, som Randers+Radius har fået certificeret, er lavet af upcycled polypropylen-plast fra paneler og interiørdele fra biler. Nytænkning af materialevalg ligger ikke fjernt for virksomheden. Blandt andet er Randers+Radius’ stol Dry produceret i polyretan, som normalt anvendes til isolering. I slutningen af 2019 vandt stolen guld ved German Design Award 2020 i kategorien ’Excellent Produktion Design’.

Med mærkningen bliver Randers + Radius en del af de få danske møbelvirksomheder, som kan stemple deres møbler med EU-Blomsten.

EU-Blomsten blev etableret af EU-Kommissionen i 1992 med det formål at mindske den samlede miljøbelastning fra produktion og forbrug. EU-Blomsten er en officiel treparts-certificering, som skal gøre det nemt og trygt for forbrugere og indkøbere at vælge blandt de miljømæssigt bedste produkter.

 

Foto: Randers+Radius