En drejebænk og to kreative sind blev startskuddet for Dot Aarhus for tre år siden. Ægteparret Pia & Ulrik Brøndum Mathiassen er opsatte på at forene funktionalitet og æstetik i enkle designløsninger til hverdagens behov, hvor Ulrik starter ved skitseblokken og Pia afslutter med endelige rettelser.

Artiklen er bragt i 365DESIGN nr. 4 2018

”Det er også det, der gør, at vores produkter er opfattet af mange som maskuline, men samtidig også elegante, og det er jo nok et udtryk for det samspil, der er mellem os, når vi arbejder,” fortæller Pia Brøndum Mathiassen, da parret bag designbrandet Dot Aarhus er på besøg hos pej gruppen for at opsætte deres udstilling med funktionelle designløsninger til hverdagen.

Parret startede som kollegaer og har begge en sælgerbaggrund. Siden blev forholdet af mere end venskabelig karakter, og i dag har de kombineret det bedste fra både ægteskabs- og arbejdspartnerlivet. Efter en kammerat afleverede en drejebænk i parrets kælder, og designskitser kom ud som produkter, tog virksomheden form. Dot Aarhus mærkede hurtigt en interesse for deres produkter, og opkaldet fra en MoMa-indkøber var også et solidt skulderklap.

”Det bliver man da megastolt over,” kommenterer Ulrik Brøndum Mathiassen.

Foto: Dot Aarhus
Funktionelle design til hverdagen

Funktionalitet og enkelhed er en del af dna’et hos Dot Aarhus. Inspirationen til brandets design er svær at pin-pointe. Den kan komme alle steder fra.

”Det kan være midt under en tur i byen med vennerne, eller når man kører forbi et sted, eller simpelthen i hverdagen. Måske har ideen til eksempelvis en brilleholder eksisteret i lang tid, fordi ens kone lægger sine briller alle mulige steder,” smiler Ulrik Brøndum Mathiassen med et glimt i øjet.

Dot Aarhus’ design beskæftiger sig med hverdagen, og parret bag forklarer selv, at det kan skyldes, at det er der, ’vi’ er mest.

”Ting må godt have en årsag. Selvfølgelig skal tingene godt være smukke, men hvis det også har en funktion, så er det Dot Aarhus-ånden,” forklarer Pia Brøndum Mathiassen.

Valget om at arbejde i træ faldt naturligt på grund af Ulrik Brøndum Mathiassens fortid som tømmerhandler.

”Egentligt synes jeg, at træ er et af de materialer, vi har, som er nemmest at formgive, og det har så mange muligheder. Der har ikke været det store materialevalg i overvejelserne. Træ er så tidløst,” fortæller han.

Mere end materiel bæredygtighed

Bæredygtighed danner sammen med funktionalitet og enkelhed grundstenene for designfilosofien hos Dot Aarhus. Den bæredygtige tanke strækker sig videre end til materialet, og tænkes i virksomheden også i forhold til smid-væk-generationen.

”For os er det lige så vigtigt, at det er noget, man kaster så meget kærlighed på, at man bliver så glad for tingene, så man har lyst til at beholde det og måske også give det videre,” fortæller Ulrik Brøndum Mathiassen.

Selv handler parret også hellere selv i genbrugsbutikken eller på et loppemarked. Tingene må gerne have en affektionsværdi, og genbrugstanken er efterhånden indgroet i hjemmet.

”Det kunne være et mål for livet, at min datter finder et af vores produkter på et loppemarked en dag,” smiler Pia Brøndum Mathiassen.

Foto: Dot Aarhus
Nye streger på skitseblokken

Længe har Ulrik Brøndum Mathiassen stået for skitserne bag de kreative design, men som et nyt tiltag er produktlinjen senest blevet udvidet med Elementum-lysestagen designet af Nikolaj Jørgensen, og kommer derfor ikke fra Dot Aarhus’ egen skitseblok. Samarbejder med andre designere er en retning, som parret godt kunne forestille sig at arbejde mere med. Det bidrager med et andet flow og giver en anderledes distance til de produkter, man ellers hurtigt kan få et familiært forhold til, forklarer parret. På den lange bane er drømmen, at Dot Aarhus skal være en fuldtidsvirksomhed for dem begge to og på sigt måske involvere hele familien. I mellemtiden står drejebænken, der var startskuddet på Dot Aarhus–eventyret, stadig i kælderen og leverer en prototype i ny og næ.