Som ambitiøs og selvstændig designer har Stine Mikkelsen ikke travlt med at sætte sine designobjekter i bestemte kasser som værende enten møbler eller kunstværker. Hun fokuserer i stedet på at lege med menneskers behov for at gøre netop dette.

Artiklen blev bragt i 365DESIGN nr. 3 2018.

Et stærkt instinkt sendte Stine Mikkelsen på Designskolen Kolding tilbage i 2010. Den unge, ambitiøse designer havde egentlig søgt ind på psykologistudiet, men på trods af sit høje snit fik hun ikke tilbudt en studieplads – det skulle vise sig at være held i uheld. For syv år senere, i sommeren 2017 da Stine Mikkelsen var færdiguddannet designer, udlevede hun drømmen og startede sit eget designstudie – og det var det helt rigtige valg for den målrettede designer.

”Det har hele tiden ligget i kortene, at jeg skulle starte mit eget designstudie, når jeg var færdig med uddannelsen. Derfor planlagde jeg at komme i praktik hos to selvstændige designere, en i Danmark og en i udlandet, for at se, hvordan de arbejdede,” fortæller Stine Mikkelsen, der undervejs på studiet også har studeret et år på henholdsvis Design Academy i Eindhoven og Royal College of Art i London.

Foto: Stine Mikkelsen

 

Designer eller kunstner?
Stine Mikkelsen har været i gang som selvstændig i cirka et år. I den tid er hun blevet kaldt alt fra designer og kunstner til skulptør og ’maker’ – og den kreative designer har da også selv lidt svært ved at finde den rette stillingsbetegnelse for sit arbejde.

”Jeg synes, det er svært, men jeg ser mig selv som designer. Men på den anden side er nogle af tingene, jeg laver, meget skulpturelle, og de bliver set på som skulpturer,” forklarer Stine Mikkelsen, der ikke går op i om hendes design bliver betragtet som møbler, skulpturer eller noget midt imellem.

Hun vil hellere have, at folk går i dialog med objekterne, og derfor lader hun det være op til andre at bestemme, hvad hendes design skal være.

”Jeg leger lidt med, hvordan vi som mennesker har brug for at komme alt ned i kasser for at forstå det. Er det design, eller er det kunst? Er det en bænk eller en skulptur? Det bestemmer man selv. Måske er det begge dele – måske er det ikke nogen af delene,” forklarer Stine Mikkelsen, som synes, det er sjovt at rykke grænserne for, hvad folk forstår ved tingene.

Foto: Stine Mikkelsen

 

Målene er nået i ekspresfart
Når snakken falder på fremtidsplanerne for Stine Mikkelsens designstudie, er den unge designer ret åben for, hvad der kommer til at ske, og hvor det hele fører hen. Stine Mikkelsen har i løbet af sit første år som selvstændig allerede fuldført flere af sine langsigtede planer.

”Det, der har været på min tre- og femårsplan, er allerede sket indenfor det første år. Det er gået hurtigt, men jeg har også indstillet mig på, at det skal gå hurtigt til at starte med, for sådan er branchen,” forklarer hun.

Selv om Stine Mikkelsen ikke ved, hvad den nærmeste fremtid bringer, er hun sikker på, at det er livet som selvstændig designer, hun brænder for. Derfor er den fremadstormende designer også på udkig efter et nyt værksted med flere kvadratmeter, hvor der er plads til, at hun kan udfolde sine kreative evner.


I 2018 har Stine Mikkelsen to danske udstillinger i henholdsvis Reform Biennalen og Snedkernes Efterårsudstilling. Derudover er Stine Mikkelsen lige nu i tæt dialog med to internationale gallerier, som ønsker at udstille hendes designobjekter under diverse designuger og ‘Collector Fairs’.


Foto: Stine Mikkelsen