”Frygten for at starte selv er der altid: Hvordan gør man, og kan man leve af det?” Den unge møbeldesigner Lise Vester har lagt bekymringerne til side og kastet sig ud i møbeljunglen. Hun er helt opsat på at skabe funktionelle møbler, og derfor er hendes design skræddersyet til at møde problemstillinger, der giver en hjælpende hånd – og dét med terapeutiske islæt. 

Artiklen blev bragt i 365DESIGN nr. 3 2018.

”Jeg havde en moster, der boede på Hospice i 2011. Det var en varm atmosfære – et rart sted at være, selv om alle var dødssyge. Hele oplevelsen var en kæmpe kontrast til sygehuse og plejehjem, som er meget kliniske og sterile,” fortæller Lise Vester, da hun er på besøg hos pej gruppen for at opsætte sin udstilling med design til plejesektoren.

Lise Vester har læst Furniture Design på VIA University College i Herning, færdiggjorde sin uddannelse i vinteren 2017 og er nu blevet selvstændig. Hun har altid haft interesse for arbejdet som freelancer, og under studiet handlede hun på sin ambition med egen hjemmeside og med egne design i støbeskeen.

”Jeg føler, det er en kreativ frihed at starte op selv, og så kan jeg rigtig godt lide at undersøge markedet for de problemstillinger, der er at tage fat i,” siger Lise Vester begejstret.

En sanselig stue
Lise Vesters udstillede design er blandt andet inspireret af udsagn fra Anker Fjord Hospice om mangler og behov hos beboerne.

”Jeg har bevæget mig ud i plejesektoren. Udstillingen består af en lydpude og en motoriseret stol med sædeløft. Jeg ønskede at opsøge en problematik og gøre en forskel inden for noget, som jeg mener, der er mangel på; design og æstetik i plejesektoren,” fortæller Lise Vester og tilføjer:

”Det er lidt en stue. En sanselig stue. Jeg er vild med at finde tekstiler, som er lækre og rare at røre ved og i flotte farver. Stolen skal invitere til, at man skal sætte sig i den. Og resten er intuitivt: Hvad skal fjernbetjeningen bruges til, og hvor skal man lægge lydpuden? Det er velfærdsteknologi, som jeg har pakket ind i noget hjemligt, æstetisk design. Noget der kan lidt ekstra.”

Hele ideen er, at både musik eller lyde fra puden, samt fornemmelsen af at sidde i stolen, skal give terapeutisk effekt til brugeren – hele sanseapparatet i kroppen skal aktiveres.

Foto: Lydlös

 

Inspiration ud fra funktion
For mange designere er inspirationen et helligt afkom af enten naturens kræfter eller sjæleransagelse. Lise Vester har dog en designfilosofi, som læner sig mere op af funktionalitet:

”Jeg henter min inspiration fra den funktion, møblet skal løse,” fortæller hun.

Det handler altså om både at kombinere æstetik og brugbarhed. Et andet vigtigt formål med møblerne er at skabe ro og tryghed, men hvad er det overhovedet?

”I virkeligheden ligger der meget research bag mine design, fordi de netop skal møde individuelle behov – alle sanser forskelligt,” siger Lise Vester.

I designprocessen er der derfor en del information, der først skal koges ned, før ideer forvandles til praksis. For Lise Vester er det også essentielt, at hendes design inkorporerer både legende og humoristiske elementer, og at det ikke bliver for stift og stringent.

”Det skal have en gnist – noget finurligt eller kunne skabe nysgerrighed. Hvis man kan få beskueren til at tænke en ekstra tanke, er missionen fuldført. Jeg prøver at tænke skævt og drille dem, der kigger på,” siger Lise Vester med et tilbagelænet grin.

På den korte og den lange bane
Den kortsigtede målsætning for Lise Vester er at arbejde på et projekt, det såkaldte ’Design Boost’, hvor hun i en ansøgningsproces er blevet udvalgt til at løse en designopgave for en virksomhed, som også skaber funktionsmøblement. På den lange bane er der freelance-drømme på tegnebrættet, selv om det ikke altid er nemt at drømme stort:

”Jeg gider ikke sige det højt, fordi så jinxer jeg den måske,” siger Liste Vester grinende.

Lige nu lever hun udelukkende af sponsorater, så fokus for den nystartede møbeldesigner er p.t. at finde leverandører, som kan producere de funktionelle møbler. Så kan ordrerne – forhåbentlig – lige så stille rulle ind.


Sponsorer af stol: Schultz Seating Group, Kvadrat, BPI & polstrer Pernille Falsberg
Sponsorer af lydpude: Gabriel, Beoplay, BPI & Hans Skipper Møbler