Det nystiftede Foreningen Designnævnet skal sikre, at et kommende dansk designnævn kan vurdere sager om krænkelse af ophavsrettigheder for arkitekter, designere og kunsthåndværkere på en nem måde.

De seneste år har design-, interiør– og møbelbranchen været ramt af en del kopisager. Blandt andet den flerårige, mediedækkede sag mellem keramikeren Anne Black og Netto og for nyligt en sag mellem designvirksomheden Ferm Living og Coop. I begge sager er afgørelsen ikke faldet ud, som designvirksomhederne havde ønsket.

Afgørelsen i Anne Black-sagen tidligere på året fik Dansk Industri til at foreslå etablering af et uafhængigt designnævn, så dyre retssager, der trækkes i langdrag, kan undgås i fremtiden.

Nu er et dansk designnævn lige på trapperne. I sidste uge blev der nemlig holdt stiftende generalforsamling for Forening Designnævnet. Foreningen bestyrelse vil nedsætte et fagligt ’tvistnævn’ med navnet Designnævnet. Med nævnet bliver det nemmere og mere smidigt for designvirksomheder, arkitekter og kunsthåndværkere at få håndteret juridiske konflikter vedrørende krænkelser af deres design.

”Designnævnet er partsuafhængigt og bygger på den højeste ekspertise inden for området. Derved sikres det, at nævnets udtalelser bliver så stærke, at ingen vil bringe sagerne videre til det ordinære retssystem, efter der er afgivet udtalelse fra Designnævnet,” lyder det i en pressemeddelelse fra Danske Kunsthåndværkere og Designere.

Ifølge nævnet viser erfaringer fra det tilsvarende svenske ’opnionsnämnd’, at udtalelser fra et nævn med bred opbakning fra branchen bliver fulgt af domstolene.

For at dække udgifterne til sagsbehandlingen vil det koste et beløb at indbringe en sag for Designnævnet.

 

Bred skare bag nævnet

Stiftelsens af Designnævnet kan lade sig gøre på baggrund af bidrag fra brancheorganisationerne bag nævnet, samt økonomisk støtte fra Dreyers Fond, Statens Kunstfond og UBVA.

Parterne bag designnævnet er
Forbundet Arkitekter og Designere
Design Denmark
Danske Kunsthåndværkere og Designere
Akademikerne ved Udvalget til Beskyttelse af Videnskabeligt Arbejde, UBVA
Dansk Industri
Dansk Erhverv
Designer Svend Onø
Advokat Johan Løje, Løje IP
Advokat Claus Barrett Christiansen
Advokat Hanne Kirk, Gorrissen Federspiel

På et kommende bestyrelsesmøde vil indkomne ansøgninger til at være en del af foreningens arbejde og bestyrelse blive behandlet.

I første halvår af 2021 vil Designnævnet komme i drift, og der vil blive åbnet for behandling af sager om krænkelse af ophavsrettigheder.

Foto: Foreningen Designnævnets bestyrelse