For de to iværksættere Kristian Gatten og Lasse Tamberg blev interessen for de gamle, håndværksmæssige dyder, bæredygtige materialer og den circulære økonomi startskuddet til møbel- og interiørbrandet Enkl.

Artiklen blev bragt i 365DESIGN nr. 1 2019.

Det danske møbel- og interiørbrand Enkl blev stiftet i 2016 af Kristian Gatten og Lasse Tamberg, som mødte hinanden på møbelsnedkeruddannelsen i Vejle i 2014.

”Kristian havde en bachelor i arkitektur og havde orlov fra studiet, inden han efterfølgende tog sin kandidatgrad. Jeg arbejdede på Aarhus Universitet, men jeg havde brug for at være lidt mere kreativ og bruge mine hænder,” fortæller Lasse Tamberg om de to iværksætteres baggrund.

Planen var oprindeligt at etablere et værksted for kreative, men da Kristian Gatten selv startede med at designe nogle produkter, som Lasse Tamberg også var begejstret for, valgte de at starte deres eget brand.

”Vores filosofi og designtilgang har fra starten været, at tingene skulle laves med ærlige materialer med visninger af skruer og svejsninger,” forklarer Kristian Gatten, hvortil Lasse Tamberg tilføjer:

”Vi vil gerne gøre tingene ordentligt ved at finde tilbage til nogle af de gamle, håndværksmæssige dyder, som gør, at designet kan holde i mange år.”

Foto: Enkl
’Design for disassembly’

I 2017 trådte Mads Hemdorff Petersen og René Marcussen ind som partnere i Enkl, og i den forbindelse blev den cirkulære økonomi for alvor gjort til et fokusområde i forhold til designet hos det danske brand.

”Vores vision er at skabe holdbare møbel- og interiørdesign, som kan være en del af den cirkulære økonomi,” forklarer Lasse Tamberg og uddyber:

”Når vi designer og udvikler vores produkter, så gør vi det ud fra tankegangen om, at materialerne gerne skal kunne genanvendes. Vi kommer snart med en ’recollection’ af nogle af vores første produkter, hvor vi har genanvendt materialerne til nye produkter.”

Møbel- og interiørbrandet holder i dag til i det gamle slagteri på Sydhavn i Aarhus, hvor der både er showroom og kontor. Længere nede ad gaden er der en møbelsnedker, som iværksætterne fra Enkl lejer sig ind hos, hvor de selv udvikler prototyperne.

”Det er vigtigt for os, at vi selv har haft produkterne i hænderne. De ting, som vi ikke selv kan lave, får vi vores dygtige underleverandører til at lave. Vi prøver så vidt muligt at holde produktionen lokalt for at understøtte den bæredygtige tankegang i virksomheden,” lyder det fra Kristian Gatten, som yderligere fortæller, at al stål og messing kommer fra henholdsvis Galten og Lystrup lidt uden for Aarhus.

Træet til produkterne bliver dog sourcet i Tjekkiet ved en gammel familiedrevet virksomhed med stolte snedkertraditioner.

Foto: Enkl
Ideerne står på spring

Hos Enkl har de fra starten satset på organisk vækst. Der er dog lagt planer for produktudvidelser de næste to år, og ifølge Kristian Gatten og Lasse Tamberg løber de ikke tør for ideer lige foreløbig.

”Vi skal faktisk i gang med at sortere i vores ideer og vælge ud, hvad vi vil satse på. I øjeblikket er vi i gang med at få udviklet en hynde i læder til vores stole og barstole ved en syerske her i Aarhus,” siger Lasse Tamberg.

Ud over læderhynderne arbejder de hos Enkl på et spisebord og en daybed, og i løbet af det næste års tid satser de også på at lancere nogle tekstilprodukter.

”Vi arbejder derudover på nogle lerskulpturer, som er lavet i stampet ler uden bindemiddel. For det første er ler et nedbrydeligt materiale, og for det andet er det godt for indeklimaet, fordi det både optager og afgiver fugt,” fortæller Kristian Gatten om det bæredygtige materiale.

Indtil videre forhandles produkterne fra Enkl i showroomet i Aarhus og via egen webshop samt hos udvalgte forhandlere. Det danske brand vil dog også satse på pop-up-butikker rundt om i landet, hvor de vil invitere til forskellige events i enkle rammer, som matcher brandnavnet Enkl.