En entusiasme for papir og en interesse i at skabe noget rumligt ud af det flade har været drivkraften for Charlotte Brandt, der står bag Sonobe Light. Lyset, oplevelsen og fortællingen er nøgleordene i hendes skulpturelle lamper, der skaber forskellige oplevelser, hver gang der kigges fra en ny vinkel.

Artiklen blev bragt i 365DESIGN nr. 1 2019.

Med en baggrund som uddannet billedkunstlærer har kreativiteten altid ligget Charlotte Brandt naturligt. Efter først at have været hos et trykkeri og farvelaboratorium havde Charlotte Brandt et indblik i papir, som kun de færreste kan måle sig med. Hun forlod sin faste stilling i laboratorieverdenen for at søge nye udfordringer, men slap ikke papiret. Tværtimod, så fik fascinationen for papir for alvor lov at blomstre med Sonobe Light. Et håndlavet hyggeprojekt med en lampe foldet af kopipapir blev efter gentagende positiv respons fra venner og bekendte for små tre år siden til beslutningen om at prøve kræfter med en produktion af de håndfoldede papirlamper.

 

Papirets kvalitet og lysets betydning

Bag lamperne findes en entusiasme for at skabe rum ud af det flade. En entusiasme, der hurtigt blev suppleret af en mission om at skabe noget smukt indirekte lys. Papiret, som Charlotte Brandt vælger, skal derfor opfylde flere kriterier.

”Jeg udfordrer papiret rigtigt meget. Jeg presser det til det yderste, og lamperne sendes foldet. Så der er et vist krav til robusthed,” forklarer hun.

Lysets betydning for hjemmet er et af de centrale fokuspunkter hos Sonobe Light. Ud over det velovervejede papirvalg arbejdes der også grundigt med at vælge rette lyskilder til lamperne for at sikre den bedste lysoplevelse.

”Lyset har så stor en virkning på os og på øjets oplevelse. Der er mange, som foretrækker et mørkt hjørne, og vil hellereundvære en lampe, end at købe den forkerte lampe. Det fortæller virkelig noget om, at man ikke vil være i lys, der er dårligt eller forstyrrende,” fortæller Charlotte Brandt.

Foto: Sonobe Light
Han og hun mødes

Nøgleordene for Charlotte Brandts design er oplevelse og fortælling.

”Lampen er meget forskellig i sit udtryk afhængigt af, om den er tændt eller slukket. Alle folderne kommer frem, når den er tændt. Det er det helt essentielle ved den,” beskriver hun.

Charlotte Brandts lamper taler til begge køn, men oplevelsen er forskellig kønnene imellem. Hun peger på, at det stringente og geometriske udtryk i produkterne ofte taler til mændene, mens det bløde lys og naturlige materiale inspirerer kvinderne. På den måde er det lykkedes hende at kombinere et maskulint og feminint udtryk i produkterne.

”Det er rigtigt bekræftende, når folk kontakter mig og fortæller, at de kan blive ved med at finde nye oplevelser i lampen. Det er også det, jeg selv går efter. Lys er slet ikke nemt og har sin helt egen agenda, fordi lys jo opleves forskelligt,” forklarer hun.

 

Fremtidens lys

Charlotte Brandt forklarer, at hun tidligere har haft stor succes med at være på designmarkeder, men at hun gennem sin proces som iværksætter også er blevet mere selektiv og ikke vil ligge i de forskellige designbutikker for enhver pris. Hun beskriver sine produkter som værende kunsthåndværk, som derfor ikke behøver at være mainstream.

”Mine produkter skal være noget specielt. Derfor synes jeg, at det er fedt at blive solgt på Louisiana og Trapholt for eksempel. Det er en blåstempling og nogle rigtigt gode steder at have sine produkter,” fortæller hun og fortsætter:

”Jeg vil hellere have få rigtigt gode forretninger og så satse på at få en rigtig god nethandel. Vi er så småt startet på at arbejde mod at sende Sonobe Light i nethandlen uden for Danmark næste år.”

Blandt Charlotte Brandts andre projekter for fremtiden er også videreudvikling på hendes wallarts, hvor oplevelse og fortælling stadig er i højsæde. Udviklingen består af sekskantede rammer, som kan klikkes sammen i selvbestemte heksagonmønstre på vægge. På den måde kan man være med til at skabe sit eget billede og egen oplevelse.

Foto: Sonobe Light