Trods EU’s sanktioner mod Rusland vælter russisk træ fortsat ind i Europa. Nu advarer den danske træbranche mod udviklingen.
Træ har i mange år været en af Ruslands største eksportvare. Derfor var det også et bevidst forsøg på at ramme russerne på pengepungen, da EU, i kølvandet på Ruslands invasion af Ukraine, i marts 2022 valgte at sanktionere den russiske træindustri, som primært ejes og drives af oligarker med tætte forbindelser til landets præsident, Vladimir Putin.
De europæiske sanktioner har dog ikke haft den ønskede effekt. For på trods af det totale importstop, så finder russisk træ alligevel vej til Europa, da der er opstået et illegalt marked for ulovligt importeret russisk træ i EU. Det skriver Børsen, der gennem aktindsigter, interne dokumenter og datamateriale har arbejdet på at kortlægge det europæiske marked for illegalt russisk tømmer.
I stedet for at sende træet direkte til Europa, har russerne fundet en række kringlede løsninger, hvor det eksempelvis fragtes over grænsen til Kasakhstan og mikses ind i lasten, hvorefter det køres til Europa. Der er også eksempler på, at træet fragtes fra Belarus ind i Ukraine, hvor det udstyres med falske toldpapirer og fortsætter ind i Polen. Eller hvordan det transporteres med jernbane til Kina og sejles på nye papirer til Europa.
Den ulovlige import af sanktioneret træ får nu den danske træbranche til at reagere og råbe vagt i gevær, da man mener, at den fortsatte tilstrømning ikke blot forvrider konkurrencen og presser priserne, men tilmed finansiere den russiske krigsmaskine.
Et underminerende problem
“Der er opstået et illegalt marked for russisk træ i Europa. Det er et underminerende problem,” siger Camilla Hyldgaard Thomsen, kommerciel direktør for Keflico, en stor, dansk leverandør af træ og pladeprodukter, til Børsen.
Hun bakkes op af Tonny Dalsgaard, der er indkøbschef hos DLH, en af de største leverandører af pladeprodukter i Norden. Også han mener, at omfanget af den illegale handel har ændret vilkårene på det europæiske træmarked, ligesom han fremhæver, at det er vanskeligt for slutbrugerne at gennemskue det ulovlige marked.
“En hel del af den handel går nu direkte til industrivirksomhederne og slutbrugerne, der kun har et begrænset kendskab til reglerne,” siger han til Børsen.
Også Jakob Rygg Klaumann, der er direktør i Dansk Træforening, beretter om et problem, der rammer hele Europa, når først det russisk tømmer har krydset grænsen til EU’s indre marked.
“Langt de fleste virksomheder i Europa siger nej tak til sådan et tilbud, men nogle siger ja, og når varen først er kommet over grænsen, så kan den frit rejse mellem alle EU-lande. Derfor kan sanktionsramt, russisk træ ende på hylderne i Danmark,” siger han til Børsen.
I 2021 var den russiske træeksport på 95,8 mia. kroner Omkring en fjerdedel, 23,6 mia. kroner, gik til Europa.
Foto: Unsplsh