Mange brands forsøger at få det optimale udbytte ud af SoMe-universet – blandt andet med videomateriale. At finde videoens rette længde og format kan dog volde problemer. Her får du håndgribelige guidelines til udformning af videoer på tre forskellige sociale platforme.

De sociale medier spiller i stigende grad en centralrolle for brandprofilering, og mange brands har taget SoMe-kulturen til sig og forsøger i højere grad at få det optimale udbytte af SoMe-universet. De forskellige platforme for medierne dikterer indhold, formater og længde, og hvert medie har forskellige krav.

Når der skal udgives videoer, er en grundregel at tænke ‘kort og godt’. Modtagerne foretrækker et klart budskab uden for meget ’støj’, og den samme video kan godt udgives på forskellige platforme, så længe den skaleres op og ned i forhold til den platform, den er tiltænkt.

Kommunikationsforum har udarbejdet guidelines for tre sociale videoplatforme, som kan læses herunder.

Youtube
  1. Videoerne på Youtube kan være op til tre minutter lange uden at modtagerne mister interessen eller falder fra. Er de længere end tre minutter, vil målgruppen gradvist falde fra.
  2. Gør brug af kreative elementer som lydeffekter, droneoptagelser eller infografikker.
  3. Det er vigtigt med styr på søgeordene, både i navngivelse af filen, titlen og beskrivelsen. Skarpe søgeord sikrer, at videoen ikke drukner i den svimlende mængde af videoer på platformen.
Facebook
  1. På Facebook skal videoerne være kortere end videoerne på Youtube og helst gerne være under et minut for at bevare modtagernes interesse.
  2. Det er vigtigt at benytte undertekster på sine videoer til Facebook, da de fleste bruger Facebook uden lyd.
  3. Ved direkte upload til Facebook sikres automatisk afpilning af videoen. Den bliver desuden fremhævet over videoer, som er uploadet fra eksempelvis Youtube eller Vimeo.
Instagram
  1. Hovedreglen på Instagram er, at der skal skæres helt ind til benet. Alt overflødigt skal klippes fra, da det gyldne tal er 26 sekunder, som er tiden budskabet eller historien skal formidles på.
  2. Ligesom med Facebook er undertekster nødvendige på Instagram, da de fleste også bruger mediet uden lyd.
  3. Videoens budskab skal stå helt klart for modtageren, og derfor bør fortæller-setup ikke benyttes.

 

Er det et ønske fra virksomheden at fortælle en mere dybdegående historie, der kræver mere end et par minutter, vil et link til hjemmesiden, hvor videoen kan ses i fuld længde, være den mest optimale løsning.