En ny undersøgelse viser, at virksomheder i stigende grad ser kunstig intelligens som en afgørende faktor for konkurrenceevnen.

Ifølge en en ny undersøgelse fra virksomheden Fellowmind er der en markant interesse blandt virksomheder for at implementere kunstig intelligens (AI) som en måde at øge produktiviteten på.

Undersøgelsen, der inkluderer svar fra 75 it-chefer fra virksomheder med over 300 ansatte, viser, at hele 89 procent af de adspurgte ledelser fokuserer på AI, og mange allerede har allokeret budget til det eller planlægger at gøre det snart.

AI’s potentiale ligger især i evnen til at øge produktiviteten blandt kontormedarbejdere. Disse medarbejdere håndterer ofte store mængder data og tekst, og AI kan hjælpe med at automatisere mange rutineopgaver, hvilket frigør tid til mere værdiskabende arbejde. Ifølge undersøgelsen forventer 87 procent af virksomhederne at kunne udnytte medarbejdernes evner bedre ved hjælp af AI, mens 76 procent regner med at kunne forbedre kvaliteten af deres arbejde.

AI som konkurrenceparameter
Det er ikke kun produktivitetsforbedringer, der driver interessen for AI. Mere end halvdelen af de adspurgte virksomheder mener, at AI vil være afgørende for deres konkurrenceevne. 54 procent af respondenterne anser AI som en nødvendig konkurrenceparameter.

Virksomheder er allerede begyndt at eksperimentere med AI, og 55 procent af de adspurgte er selv i gang med at implementere AI-løsninger, mens 28 procent kender til andre virksomheder i deres branche, der allerede anvender AI. Dette viser, at AI ikke blot er en fremtidsvision, men en realitet, som mange virksomheder allerede nu investerer tid og ressourcer i.

Udfordringer og bekymringer ved AI
Selvom der er stor optimisme omkring AI’s potentiale, er der også bekymringer. Den mest fremtrædende bekymring er it-sikkerhed, især i forhold til GDPR og risikoen for datalækage. 63 procent af de adspurgte mener, at mangel på de rette IT-kompetencer kan være en udfordring for AI-projekter, mens 65 procent mener, at der mangler viden om konsekvenserne af at implementere AI.

Desuden er der en generel frygt for, hvad AI vil betyde for arbejdsstyrken. 59 procent af deltagerne i undersøgelsen udtrykker bekymring for, at AI kan skabe usikkerhed omkring fremtidige jobmuligheder. Dog viser undersøgelsen klart, at formålet med AI ikke er at erstatte medarbejdere, men at øge produktiviteten og kvaliteten af arbejdet.

Investering i AI er nødvendigt
Investeringen i AI bliver set som uundgåelig for mange virksomheder. Hele 61 procent af de adspurgte planlægger at investere i AI enten nu eller på kort sigt. Af dem har 78 procent allerede allokeret budget eller forventer snart at gøre det. Dette understreger en betydelig investeringslyst og tro på, at AI vil spille en central rolle i fremtidens forretningsstrategier.

Kilde: Fellowmind

Foto: Unsplash