Patent- og Varemærkestyrelsen ønsker en ny EU-designreform, der skal være med til at sikre både danske og udenlandske designeres rettigheder. Især iværksættere og små virksomheder skal være bedre stillet.
Der har over det sidste stykke tid været flere sager i medierne, hvor danske designere er blevet udfordret med at opnå ophavsretten på deres produkter.
Tilbage i december 2019 lagde designbrandet Mette Ditmer Design sag an mod Jysk, der angiveligt skulle have kopieret flere af designbrandets produkter.
Senest har medierne dækket sagen mellem Salling Group og keramikeren Anne Black, hvor der efter tre år for nyligt er faldet dom. Anne Black fik medhold i sagen, men erstatningen til keramikeren blev kraftigt nedsat, ligesom flere af produkterne blev afvist som ophavsretligt beskyttet.
Sidstnævnte fik Dansk Industri til at foreslå et uafhængigt designnævn, der skal lette sagsbehandlingen i kopisager, og nu åbner Patent- og Varemærkestyrelsen også op for debatten om en bedre sikring af designeres produkter med en ny EU-designreform.
”Vi har i den seneste tid set sager i medierne, hvor markante designere har været udfordret med at opnå ophavsretlig beskyttelse af deres produkter. Vores håb er, at vi med en ny EU-designreform i fremtiden vil se flere designere ansøge om designrettigheder, fordi de vil stille designere stærkere,” lyder det fra Hannah Holm Olsen, der er enhedschef i Patent- og Varemærkestyrelsen, i en pressemeddelelse.
”Når den danske designbranche består af mange iværksættere og små virksomheder, har det været afgørende for os at understrege over for EU-Kommissionen og de andre medlemslande, at den reviderede designreform bør have et stærkt fokus på at adressere de særlige behov, som iværksættere og små virksomheder har,” fortsætter hun.
For at sikre at den kommende revision af EU’s designregler er tilpasset de danske virksomheders behov, har Patent- og Varemærkestyrelsen været i dialog med blandt andre SMV Danmark, Dansk Industri og Dansk Erhverv om de områder, der er af størst betydning for iværksættere, virksomheder og danske designere.
Fire fokuspunkter
Der er særligt fire punkter, som på nuværende tidspunkt vurderes som de vigtigste for den danske designbranche. En af disse er, at der fortsat skal være mulighed for at få en designregistrering i Danmark, så man ikke behøver gå til EU’s varemærke- og designmyndighed for at opnå registrering.
De øvrige prioriteter er, at det fortsat skal være muligt for medlemsstaterne at foretage forundersøgelser af, om et design er nyt og har individuel karakter, at der gennemføres en harmonisering af reglerne om udskudt offentliggøres af et registreret design, og at der fortsat vil være mulighed for at opnå designbeskyttelse af modulopbyggede systemer.
Der forventes et udspil fra EU-Kommissionen i løbet af juli 2020.
Foto: Pixabay