I et nyt blogindlæg har den svenske blogger og trendekspert Trendstefan talt med nogle af branchens førende skikkelser om, hvad vi kan forvente, der vil hitte i begyndelsen af det nye årti.

Et årti går på hæld, og snart siger kalenderen 2020 og markerer afslutningen på 2010’erne. Den nye dekade byder på nye trends, heriblandt farver og grafiske udtryk. Det spår den svenske blogger og trendsekspert Trendstefan i et blogindlæg, hvor han har talt med fire førende skikkelser i trendbranchen, der giver hver deres bud på, hvilke trends der kommer til udtryk i det kommende år.

 

Colour blocks og diversitet

Geometriske og grafiske designs vil gøre deres indtog, spår finske Susanna Björklund, der mener, at colour blocks med forskellige farvetoner i samme produkt vil kombineres og komme frem som bordoverflader, tæpper, lamper og mode.

 

New Memphis og neoklassicisme

Den farverige Memphisæstetik vender tilbage i 20/21, lyder vurderingen fra franske Pascal Douglas, der mener, at klare og mættede farver sammen med geometriske og modsætningsfyldte former bringer 80’er-designtrenden tilbage i særligt ’hard goods’ og dekoration – dog med et stænk futurisme, der toner de traditionelle klare farver ned.

Også neoklassicisme vil med søjler, marmor, sten, græske buster, moderne nude plaster-skulpturer og forhistoriens æstetik gøre stort indtog i 20/21, mener Pascal Douglas ifølge Trendstefan.

 

Cirkulært design og neuroæstetisk design

Det store fokus på at reducere spild kan ikke undgå at bringe cirkulært design frem, mener italienske Elisabetta Rizzato. Hun vurderer, at vi fremover vil se en større udvikling i at undersøge nye materialer og nye måder at genbruge rester, hvilket hænger sammen med ny teknologi, der muliggør en mere bevist og bæredygtig tilgang til design.

Megatrenden wellness vil også få indflydelse på interiør og design i 2020, mener Elisabetta Rizzato, der spår en stor udvikling i, hvad hun kalder for ’neuroæstetisk design’, der har fokus på, hvordan vi kan indrette os i en blanding af farver, materiale, lyde og andre faktorer, der kan styrke vores mentale velvære.

 

Materialeafgørelse og fravær af farver

Efterhånden som innovative materialer med fokus på ansvar, kvalitet og lang levetid får mainstreamaccept vil vi i fremtiden se design, hvor de respektive materialers iboende kvaliteter bliver afgørende for, hvordan design vil føles og se ud. Det mener Louise Byg Kongsholm, der er adm. direktør hos pej gruppen, der også vurderer, at vi i det nye årti vil søge mod et fravær af farver for at sætte farten ned i en hurtig verden.

 

Mintgrøn og mønstre

Mintgrøn bliver en hovedfarve i 2020 spår Trendstefan afslutningsvist i sit indlæg og skriver, at hele farvepaletten vil blive mere cool og skarpere i forhold til tidligere støvede og jordfarvede nuancer.

Endvidere vurderer Trendstefan, at mønstre er tilbage. 70’er-mønstre med paisley i alle afskygninger vil brede sig, og Trendstefan forudser, hvordan historisk og lokalt håndværk vil fortsætte sin fremkomst og konkurrere med masseproducerede kinesiske produkter.