”Det er ikke fordi, at jeg kommer med den store designuddannelse. Jeg havde egentlig bare en ide og en drøm, og så synes jeg, at det var lidt sjovt at starte og skabe mit eget,” fortæller Marie Graff om dengang, hun under en gåtur i de tjekkiske gader fandt inspirationen til at blive selvstændig. 


Artiklen er bragt i 365DESIGN Formland Spring 2020.


Fortællingen om Kodanska

Marie Graff, der har en kandidat i International Business, havde en ide om, at hun skulle afvikle sin ph.d.-grad, mens hun var bosiddende i Prag, men en gåtur med sin nyfødte søn fik hende på andre tanker.
”Det gik op for mig, at det er virkelig svært at finde af, hvad det er, man vil, når man lige pludselig bliver spurgt om det. Du har alle muligheder. Og hvad har du så lyst til? Da jeg gik rundt med barnevognen i Prag, fik jeg lige pludselig øjnene op for det tjekkiske håndværk,” fortæller iværksætteren.

Gåturen blev startskuddet til det Kodanska, som vi kender i dag, nemlig en interiørvirksomhed, som designer og producerer produkter til boligen med fokus på kvalitet og æstetik. Det, som for Marie Graff blot begyndte med ide og en drøm, blev på relativt kort tid til en realitet og et fuldtidsjob.

”En af de gange vi kørte til Danmark, luftede jeg ideen om at åbne min egen forretning for min mand. Forretningen skulle hedde Kodanska, fordi det var den gade, vi boede på, og ordet betyder Københavnsgade. Det, synes han, var fuldstændig crazy,” fortæller Marie Graff smågrinende og uddyber, at han på tilbagevejen til Tjekkiet opfordrede hende til at forfølge sin ide. Herefter tog udviklingen fart.

Det gik ikke længe, før Marie Graff havde købt et domæne, tegnet de første skitser og fundet en tjekkisk håndværker. Marie Graff havde nemlig masser af tid, men manglen på kapital betød, at hun selv måtte administrere alt fra a til å.

”I begyndelsen tænkte jeg, at jeg havde rigeligt med tid, men jeg havde ingen penge. Jeg skulle derfor lave alt selv lige fra hjemmeside til markedsføringsmateriale,” forklarer Marie Graff.

Det hårde arbejde gav heldigvis pote. I marts 2016 pakkede en spændt Marie Graff nemlig bilen med sine debutdesign og satte kurs mod Danmark. Denne gang var det ikke for at besøge familien, men for at lancere sine første design til Finders Keepers.

”Det var en stor milepæl, da jeg fik lov til at komme med til Finders Keepers. Jeg blev taget rigtig godt imod, og jeg var overrasket over, hvor meget jeg solgte,” fortæller en stolt Marie Graff.

Herefter flyttede Marie Graff og familien tilbage til Danmark. Finders Keepers var springsprættet til, at hun tog chancen og tilmeldte sig Formland, selv om hendes Danish Summer-kollektion ikke var klar endnu.

”Der var der, det hele begyndte. Det er ikke fordi, at jeg kommer med den store designuddannelse. Jeg havde egentlig bare en ide og en drøm, og synes det var lidt sjovt at starte og skabe noget,” afslutter Marie Graff, som glæder sig til at vise produkterne fra Kodanska frem på Formland Spring 2020.

 

Foto: Kodanska, stylet af Høeg + Møller

 

Du kan læse flere artikler fra Formland Spring 2020 her.