Hvad der startede som en fritidsinteresse for ægteparret Sus og Peter Chrillesen, er i dag blevet til deres egen designvirksomhed, hvor de fremstiller interiørprodukter af materialet jesmonite. I år har de Formland-debut som en del af Creators Community.

I 2021 sad Sus Chrillesen på Instagram, da et mærkværdigt materiale fangede hendes interesse. Jesmonite hedder det og er et kompositmateriale, der består af en blanding af mineralbaseret pulver og en akrylbaseret lim. Det er udviklet til at efterligne udseendet og teksturen af forskellige materialer – særligt terrazzo, men i en lettere vægt, og så er det ovenikøbet miljøvenligt.

“Det var helt tilfældigt, at jeg opdagede det. Det var en kvinde fra England, der fremstillede interiørprodukter af det her sære materiale, der på dette tidspunkt var så godt som ukendt i Danmark. På det tidspunkt vidste vi heller ikke, hvad det var, men jeg kunne bare mærke, at jeg synes, det var fedt,” fortæller Sus Chrillesen, der besluttede sig for at får fingrene i det særprægedemateriale. Bogstavelig talt.

Sammen med sin mand Peter Chrillesen havde de i for­vej­en brandet ByChrillesen, hvor de solgte interiør, de selv  havde upcycled, mikset med salg af nogle af Danmarks førende brands. Sammen fandt parret en dansk distributør, der solgte små jesmonite-kit til privatforbrugere, der blot skal følge en relativt enkel fremgangsmåde: Materialet skal afmåles, blandes og røres, inden det skal hældes på en form. Herefter størkner det, og man har sin færdige kreation.

“Vi startede med at købe en lille portion af mate­rialet, hvorefter vi miksede det derhjemme. Så hældte vi det op i nogle Tupperware-låg, og da det var størknet, havde vi en bord­skåner. Det var sådan, vi kom i gang,” forklarer Peter Chrillesen.

Parret fik hurtigt smag for det nye kunsthåndværk og begyndte på hobbyplan at eksperimentere og øve sig. Mere jesmonite blev indkøbt, og flere forme blev afprøvet. De færdige kreationer blev mange og havnede også på Instagram, hvor de hurtigt blev genstand for stor interesse og mange spørgsmål. Langsomt gik det op for parret, at deres private hobbyprojekt sandsynligvis gemte på et potentielt forretningseventyr. Derfor fik de etableret en webshop og begyndte at sælge deres håndlavede jesmonite produkter.

Helt klar til Formland

Efter bare et halvt år var ByChrillesen nogle af de største på det danske marked inden for håndlavet interiør i jesmonite. Sortimentet blev hele tiden udvidet, og det betød også, at Sus Chrillesen kastede sig ind i forretningen på fuld tid. Samtidig indså parret, at de måtte flytte produktionen ud af privaten. “Produktionen kræver, at man håndsliber med vand og sandpapir, og al det foregik hjemme ved vores køkkenvask, hvilket svinede en hel del. Vi skulle konstant gå og gøre rent, og da vi samtidig var ved at kigge efter en lokation, hvor vi kunne åbne vores første butik, besluttede vi, at vi i samme ombæring skulle have et produk­tionsværksted,” fortæller Sus Chrillesen.

Derfor flyttede ByChrillesen ind i Vestamager Centret, hvor de i dag er de første i Danmark med en butik kun med jesmonite-interiør. Samtidig er det her, de i dag står for produk­tionen, ligesom de har været nødt til at udvide forretningen med to medarbejdere.

Parret benytter heller ikke længere Tupper­ware-låg, men får i dag fremstillet deres egne silikoneforme til afstøbning, så deres produkter bliver helt unikke. Det betyder også, at ByChrillesen i dag tilbyder både bakker, vaser, lysestager og meget andet i jesmonite. De tilbyder også en række workshops, hvor interesserede kan komme og prøve kræfter med den hobby, der i dag særligt er blevet Sus Chrillesens levebrød.

Efter to et halvt års benarbejde, er parret i år klar til at indtage Formland for første gang – noget de begge ser meget frem til. I den forbindelse har parret været en del af initiativet Creators Community, hvilket de har fået utrolig meget ud af.

“Efter flere års tilløb føler vi endelig, at vi er helt klar til Formland, og som førstegangsudstil­lere, har det været vildt godt at være tilknyttet Creators Community. Vi har tidligere været på mindre designmesser og FindersKeepers, men ikke noget i denne størrelsesorden. Derfor har det været en kæmpe hjælp at blive klædt på til at stå på Formland,” afslutter Peter Chrillesen.

Stand F5574