Et ældgammelt kunsthåndværk er gået fra at være Jeanette Hartman Sloths hobby til hendes levevej. Gennem virksomheden Trykt by HartmanSloth skaber hun originale linoleumstryk, som for første gang vil være at finde på Formland Spring som en del af Creators Community.

 

Smukt og originalt håndværk opstår oftest med afsæt i passion, talent og ikke mindst masser af øvelse. Dette har også været opskriften på succes for Jeanette Hartman Sloth, der står bag virksomheden Trykt by HartmanSloth. Her producerer og sælger hun originale linoleumstryk – en grafisk trykteknik som kom til Europa fra Asien i 1300-tallet, og som frem for alt kræver teknik, tid og mange værktøjer.

Det lå dog ikke i kortene, at Jeanette Hartman Sloth skulle springe ud som kunsthåndværker, da hun i 2020 blev færdiguddannet cand. mag. med speciale i omsorgsetik, ledelse og social innovation. Og dog. For den kreative åre og skabertrangen har hun båret på siden barnsben.

“Jeg har altid været meget kreativ og elsker at male, tegne og skabe noget med mine hænder. Det giver mig energi, så da jeg efter at være blevet færdiguddannet gik hjemme på barsel, havde jeg brug for lidt kreativ adspredelse. Som barn lavede jeg linoleumstryk, og pludselig genfandt jeg den glæde, da det har et helt særligt grafisk udtryk” forklarer Jeanette Hartman Sloth.
Linoleumstryk er en trykteknik, hvor man først skærer sit motiv ud i en linoleumsplade for derefter at rulle sværte på pladen og til sidst trykke det på papir. En fremgangsmåde der ikke bare kræver teknisk snilde, men også massevis af timer. Dem havde Jeanette Hartman Sloth heldigvis.

“Jeg blev virkelig bidt af det og kunne slet ikke slippe det. Hver aften, når børnene sov, sad jeg og arbejdede på mine tryk, og efter lidt tid begyndte jeg at dele det på Instagram. På det tidspunkt var linoleumstryk ikke særlig udbredt i Danmark, men efterhånden var der flere og flere der viste interesse for mine værker,” fortæller hun.

Hun forklarer, at det er meget forskelligt, hvor længe det tager hende at skabe et enkelt tryk, da det afhænger af størrelse og motiv. Et meget lille værk kan hun skære på en aften, mens de største værker ofte tager flere måneder.

Formland for første gang

Med støtte og opmuntring fra sin mand valgte Jeanette Hartman Sloth at gøre sin passion til en forretning, selvom det egentlig aldrig havde været planen. Derfor startede hun med at sælge sine værker via Instagram, og senere fulgte hendes egen hjemmeside og webshop.

“Jeg kunne simpelthen bare mærke, at jeg var nødt til at prøve det af. Heldigvis er mine værker blevet taget virkelig godt imod, og det er jeg bare så taknemmelig for. Det meste kører over min webshop, hvor der er et virkelig godt flow. Jeg har også nogle få forhandlere rundt omkring, men vil selvfølgelig gerne have flere,” siger Jeanette Hartman Sloth.

Netop derfor er Trykt by HartmanSloth i år at finde på Formland Spring, hvor indehaveren fra sin stand står klar til at fremvise sine mange forskellige værker, der alle er trykt i hånden, signeret og nummereret. Derudover kommer de alle i et begrænset oplag, da hver en udskåret linoleumsplade kun har begrænset levetid. Jeanette Hartman Sloth har tidligere vist sit arbejde frem på mindre designmarkeder, men har endnu ikke prøvet kræfter med en messe af Formlands kaliber. Netop derfor ansøgte hun om at blive en del af initia­tivet Creators Community, der hjælper og vejleder messens førstegangsudstillere.

“Det er første gang, jeg springer ud i noget i den her størrelsesorden. Jeg er meget spændt på det hele og har brugt meget tid på at gøre mig en masse tanker om, hvad det er, jeg kan tilbyde. Heldigvis har det været helt vildt spændende og lærerigt at være en del af Creators Community. Det har virkelig været med til at klæde mig på, så jeg føler, at jeg står meget bedre rustet som udstiller,” fastslår hun.