Få et indblik i nogle af de vigtigste tendenser fra messescenerne. 365DESIGN har allieret sig med trendeksperten Stefan Nilsson, der også går under navnet Trendstefan, som giver overblik over nye tiltag og trends fra Tendence, New York Design Week, Salone del Mobile og Formland.

Trendeksperten Stefan Nilsson, populært kaldet Trendstefan, står bag trendbloggen ’Trendstefan.se’ og er et kendt navn inden for den svenske såvel som internationale designbranche. Han optræder ofte på tv, i radio og i magasiner for at give indblik i, hvad der rører sig på designscenen.

365DESIGN giver et overblik over trends og tendenser fra fire af årets messer, som Trendstefan har spottet i forbindelse med sin ’messe-tour’ og nedfældet i fire rapporter. Hans besøg er gået til Formland i Herning, Tendence i Frankfurt, New York Design Week og Salone del Mobile i Milano.

Farverne som hovedrolleindehavere
Trendstefan forklarer i sine rapporter, at fælles for messerne er, at interiørdesign anno 2018 står i farvernes tegn, hvor især den højre side af farvecirklen har været dominant. Farver som terracotta, sennepsgul, blå og lilla har været gengangere på tværs af messerne.

Ikke kun farverne i sig selv har været hovedpersoner på messerne, men også måden at kombinere farverne har været i højsæde. Rige og energiske farver har været dominante i messelandskabet, hvor der på den tyske, amerikanske og italienske messe var stor tilstedeværelse af pink og variationer af pink ved siden af blå og sennepsgul.

Formland-messen var præget af ’skandinavismen’ med sine reference til den danske hygge eller svenske ‘lagom’. Arven fra minimalismen påvirker ifølge Trendstefan stadig skandinavismen, og på den danske messe var det derfor den mere afdæmpede terracotta samt sennepsgul og blå, der dominerede.

Foto: Trendstefan

Tendens mod bløde materialer og bløde former
Fælles for messerne var fokus på tekstiler, håndværk og teksturer. På den italienske messe, Salone del Mobile, bemærkede Trendstefan en tendens mod mindre brug af træ og mere brug af tekstiler og især velour. Ved siden af de bløde tekstilmaterialer fik keramik også en plads blandt materialerne på den danske Formland-messe.

På Tendence-messen bemærkede Trendstefan en spirende interesse for det asiatiske formsprog. På New York Design Week var de mest iøjnefaldende design, dem der hentede former inspireret af tuber. Blandt andre formtrends på den amerikanske designuge spottede Trendstefan en tendens mod at stable former på hinanden for på den måde at kunne lege med den overordnede form på et produkt.

Foto: Trendstefan

Bæredygtighed og farver på dagsordenen
Hvor temaet om bæredygtighed var et tilbagevendende emne på New York Design Week, fik det mindre fokus i Milano end tidligere. På Salone del Mobile var hovedtemaet at lade farverne tale og være et tema i sig selv.

Bæredygtighed og handel var også et overordnet tema for Tendence-messen, men der herskede en vis overlapning af temaer som trends, interiør og design i mere generelle træk.

På Formland-messen var fokus også på farver samt diversitet i trendudstillingen Freakebana af Studio Flyhelsted.

Foto: Trendstefan