For første gang siden finanskrisen er danske møbelvirksomheders salg til udlandet på retur. Ifølge to eksperter ser et opsving ikke ud til at være på vej foreløbigt.

I en længere årrække er det kun gået én vej for dansk møbeleksport. Fremad.

Særligt under corona-årene nåede danske møbelvirksomheders salg til udlandet nye højder med et rekordniveau i 2022 på mere end 22 mia. kroner. Nu er kurven imidlertid knækket. Det skriver Børsen.

For første gang siden finanskrisen er de danske møbelvirksomheders salg i udlandet nemlig faldet, da møbeleksporten gik tilbage med 11 procent sidste år. Det viser en opgørelse fra Sydbank, der forklarer nedgangen med, at privatforbruget sidste år blev ramt af inflation og høje renter.

Spørger man erhvervsøkonom i Sydbank, Morten Laugesen, så skal den danske møbelbranche ikke forvente, at udviklingen vender lige foreløbig.

“Der er generelt udsigt til en beskeden vækst i privatforbruget på eksportmarkederne, men den er beskeden, og en del forbrugere vil nok fortsat være varsomme med at bruge mange penge på møbler. I de fleste tilfælde kan køb af en ny sofa sagtens udsættes et år eller to,” siger Morten Laugesen til Børsen og peger derfor på, at møbelvirksomhederne kommer til at kæmpe for udenlandsordrerne i 2024.

Jimmi Mortensen er koncernchef i Danmarks største møbelvirksomhed, Lars Larsen Groups Actona Group, og han er desværre enig i de dystre prognoser på møbelbranchens vegne.

“Der vil på et tidspunkt komme et opsving, men vi ser ikke, at det er nært forestående. Der er sket et volumendrop på markederne. Det mærker vi klart, og der er også pres på priserne. Det skyldes blandt andet logistikudfordringer, geopolitisk usikkerhed, likviditetsudfordringer hos nogle af detailkæderne og lav aktivitet på det store marked i Kina,” siger Jimmi Mortensen til Børsen.

De tre største markeder for den danske møbelindustri er Norge, Tyskland og Sverige, der tilsammen aftog 43 procent af vores møbeleksport i 2023.

Foto: Unsplash