Denne artikel er normalt låst og forbeholdt abonnenter på 365DESIGN, men vi har valgt at låse den op, så du også få glæde af den. God læselyst!
Den danske designbranche oplever disse år en afmatning, der også har ramt de nær-markeder, der traditionelt har været de vigtigste aftagere af vores designprodukter. Derfor kan danske virksomheder med fordel begynde at se sig om efter nye eksportmarkeder, mener Lærke Flader, branchedirektør hos Træ- og Møbelindustrien (TMI).
Efter syv fede år kommer som bekendt syv magre. Og efter et par corona-år, hvor de danske forbrugere gladeligt kastede isolationskronerne efter møbler og interiør, oplever den danske designbranche nu en mærkbar afmatning som resultat af en verdensøkonomi, der er gået gevaldigt ned i tempo.
Økonomisk usikkerhed og pressede markedsforhold har især ramt vores vante – og foretrukne – nærmarkeder. Dermed er det blevet vanskeligere for den danske design-, møbel- og interiørbranche at afsætte sine produkter til lande som Tyskland, Norge, Sverige, Holland og Storbritannien, der er de vigtigste markeder for eksport af dansk design. Det forklarer Lærke Flader, der hos Dansk Industri sidder som branchedirektør i TMI, som er arbejdsgiver- og brancheforeningen for træ- og møbelindustrien.
“Der er ingen tvivl om, at det er nogle svære økonomiske år for branchen. Trods en inflation, der har normaliseret sig, så forventer de fleste økonomer, at afmatningen fortsætter indtil 2025. Set med eksportbriller er det derfor blevet vanskeligt for Danmark at afsætte designvarer til vores nærmarkeder,” mener Lærke Flader.
Hun peger som eksempel på de store skandinaviske messer, der i stigende grad mister både besøgende såvel som en række af de mest afgørende udstillere inden for design- og møbelindustrien. En udvikling der særligt har taget fart siden 2022.
“Ligesom vi har mistet købekraft, så springer flere også fra en række af de nordiske messer til fordel for messer andre steder i Europa og rundt om i verden. Det viser endnu en gang, at vi søger væk fra vores nærmarked,” forklarer hun.
Modgang kalder på nye veje
Men selvom de vante markeder har tabt pusten, betyder det ikke, at den danske design-, møbel- og interiørbranche bør skrue ned for eksportambitionerne. Tværtimod, mener Lærke Flader.
“Markedsforholdene har sat dele af branchen under pres, men det betyder ikke, at man som virksomhed skal afskrive udenlandske markeder. Traditionelt er det netop i modgang, man skal innovere og gå nye veje, og derfor er der ingen grund til at gå i stå. Dansk design står stærkt i udlandet, og derfor er det ikke en dum idé at afsøge nye markeder, når nu vi mærker afmatning på de vante,” forklarer hun.
Og de nye markeder er derude. Det forklarer Lærke Flader med reference til en delegation af TMI-medlemmer, der som repræsentanter for den danske møbelindustri netop har været på studietur til Japan og Sydkorea, hvor de mærkede en stor interesse for danske designvarer.
“I år bliver der lavet et større eksportfremstød i Japan og Sydkorea fra Dansk Industris side netop fordi, det er et interessant marked for danske virksomheder – ikke mindst design- og møbelvirksomheder. Vi har flere medlemmer, der netop er kommet hjem fra disse lande efter at have besøgt potentielle nye samarbejdspartnere. De er alle vendt retur med mange nye relationer og et helt nyt netværk. Den samme interesse findes også andre steder i Asien,” forsikrer Lærke Flader.
De amerikanske bejlere
Går man som repræsentant for den danske design-, møbel- og interiørbranche med drømme om at afprøve nye markeder, kommer man ikke uden om det største marked af dem alle: USA. For lige nu buldrer den amerikanske økonomi derudaf. Købevilligheden er stor, arbejdsløsheden forbliver lav, og så er inflationen fortsat er på vej ned, mens væksten er på vej op.
“Det går rigtig godt i USA lige nu. Deres økonomi vokser, og der er høj købekraft – blandt andet på grund af deres forholdsvis store privatopsparinger og så det faktum, at de ikke har været ramt af forsyningskrise på samme måde som i Europa. Derfor er USA bestemt et marked, man skal have fokus på som dansk design- og møbelproducent. Især i disse år,” fastslår Lærke Flader og fremhæver, at den måske største grund til at overveje USA som nyt eksportmarked bunder i amerikanernes mangeårige – og fortsatte – forkærlighed for dansk design.
Lige siden Danish modern for alvor gjorde sit indtog i USA i midten af forrige århundrede, anført af pionerer som Henningsen, Jacobsen, Wegner, Juhl og Mogensen, er mange amerikanere fortsat vilde med dansk design. Ikke mindst fordi den funktionalistiske og minimalistiske stilart ligger så fjernt fra USA’s egen designarv.
“Amerikanere elsker fortsat dansk design, der forbindes med høj kvalitet, godt håndværk og æstetik. Traditionelt har amerikanerne haft helt andre designtraditioner end os med deres store flydersofaer med masser af polstring. De står i skærende kontrast til enkelheden i skandinavisk design. Derfor bør det heller ikke være svært at finde et marked og en målgruppe i USA, der er interesseret i danske designprodukter, men det kræver til gengæld et stort benarbejde. Det kræver, at man er god til at opbygge relationer, og at man er tålmodig og vedholdende,” fastslår Lærke Flader.
For selvom USA er et attraktivt marked – endda med hang til danske produkter – så er konkurrencen om at få skabt de rette kontakter, og den vej igennem lande de lukrative aftaler, også hård. Derfor understreger Lærke Flader, at der ligger et stort arbejde foran de danske design- og møbelvirksomheder, der drømmer om nye eksporteventyr.
Bæredygtighed er en vindersag
Første del af dette arbejde bør starte med at kortlægge potentielle markeder, og i den forbindelse kan man med fordel række ud efter hjælp, lyder opfordringen fra Lærke Flader.
“Man skal ikke være bange for at bede om hjælp og vejledning. Hos Dansk Industri har vi en afdeling, der har med eksportfremstød at gøre, og vi sidder klar til at hjælpe de af vores medlemmer, der gerne vil afsøge nye markeder. Sammen kigger vi på, hvilke lande der kunne være interessante, og vi vurderer, hvorvidt der er et marked og en mulighed for vækst,” siger Lærke Flader.
Hun forklarer samtidig, at man i sine bestræbelser på at gøre sig selv ekstra interessant på nye markeder gør klogt i at tage den bæredygtige dagsorden til sig.
“Bæredygtighedsagendaen er vigtig, og jeg kan på det kraftigste anbefale, at man tænker i bæredygtighed og gør det til en vindersag. Der ligger allerede et stort handelspotentiale i, at man som dansk designproducent er kvalitets- og miljøbevidst. Det er vi kendte for i Danmark. Det er vores brand – og det er i stigende grad en fordel, at man også kan dokumentere, at der er tænkt over materialevalg. At det er en cirkulær og fornybar ressource, at produktet indeholder genanvendte materialer, at produktet kan skilles ad og repareres, at der er en lang garantiperiode osv. Vi ser blandt andet, at det asiatiske detail- og kontraktmarked efterspørger bæredygtige produkter, men de vil have dokumentation for processen. Det bliver også snart et krav for EU,” fortæller Lærke Flader og opfordrer derfor danske design- og møbelvirksomheder til at bruge de trængte tider fornuftigt.
“Som et land, der emmer af design og kvalitet – og ikke mindst som et grønt foregangsland – skal vi gribe de muligheder, vi har for at differentiere os på nye markeder. Jo tidligere den danske designbranche kommer i gang med at få styr på sit klimaregnskab, des bedre vil branchen stå i konkurrencen med andre lande. Derfor skal man bruge disse år på at sætte sig ind i bæredygtighedscertificeringer, regler og kommende lovkrav, hvilket vi i Træ- og Møbelindustrien gerne hjælper vores medlemmer med. Det vil være med til at skubbe danske brands foran i køen og give dem konkurrencefordele i forhold til fremtidige eksportmuligheder,” lyder det.